Basis data: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  1 taun kepungkur
ganti isi, replaced: sing → kang (14)
(→‎top: ganti isi, replaced: disebut → karan (2))
(ganti isi, replaced: sing → kang (14))
'''Basis data''' ([[basa Inggris]]: ''database''), utawa asring uga dieja '''basisdata''', iku kumpulan [[informasi]] singkang disimpen sajeroning [[komputer]] kanthi sistematik saéngga bisa dipriksa migunakaké sawijining [[program komputer]] kanggo antuk informasi saka basis data mau. [[Prangkat empuk]] singkang dipigunakaké kanggo nglola lan ngundang [[kueri]] (''query'') basis data karan [[sistem manajemen basis data]] (''database management system'', DBMS). Sistem basis data disinaoni ing [[èlmu informasi]].
 
Istilah "basis data" awalé saka èlmu komputer. Sanadyan tegesé saya wiyar, nglebokaké perkara-perkara sanjabaning babagan èlèktronika, artikel iki ngenani basis data komputer. Cathetan singkang mèmper karo basis data sabeneré wis ana sadurungé révolusi indhustri ya iku ing wujud buku besar, kuitansi lan kumpulan data singkang ana gayutané karo bisnis.
 
Konsèp dhasar saka basis data ya iku kumpulan saka cathetan-cathetan, utawa tugelan kawruh. Sawijining basis data duwé panjlasan kastruktur saka jinis fakta singkang kasimpen ing njeroné: panjlasan iki karan [[skema]]. Skema nggambaraké obyèk singkang diwakili sawijining basis data, lan gayutan ing antarané obyèk mau. Ana akèh cara kanggo ngorganisasikaké skema, utawa modhelaké struktur basis data: iki dikenal minangka [[modhel basis data]] utawa modhel data. Modhel singkang umum dipigunakaké saiki ya iku [[modhel relasional]], singkang miturut istilah layman makili kabèh informasi ing wujud tabèl-tabèl singkang silih gayutan ing ngendi saben tabèl kapérang saka baris lan kolom (dhéfinisi singkang sabeneré migunakaké terminologi matematika). Ing modhel iki, gayutan antar tabèl diwakili kanthi migunakaké pangaji singkang padha antar tabèl. Modhel liyanékayata [[modhel hierarkis]] lan [[modhel jaringan]] migunakaké cara singkang luwih èksplisit kanggo makili gayutan antar tabèl.
 
Istilah ''basis data'' ngacu ing kolèksi saka data-data singkang saling gegandhèngan, lan prangkat empuké kuduné ngacu minangka ''sistem manajemen basis data'' (''database management system/DBMS''). Yèn kontèké wis cetha, akèh administrator lan programer migunakaké istilah basis data kanggo kaloro teges mau.
 
== Prangkat empuk basis data ==
Prangkat empuk basis data singkang akèh dipigunakaké sajeroning pamrograman lan arupa prangkat basis data aras dhuwur (''high level''):
* [[DB2]]
* [[Microsoft SQL Server]]
348.872

besutan