Cello: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  4 taun kepungkur
→‎top: ganti isi, replaced: biyasane → lumrahé
c (clean up, replaced: nggunakake → nggunakaké (3) using AWB)
(→‎top: ganti isi, replaced: biyasane → lumrahé)
 
Cello asring dikaitke karo [[musik]] klasik [[Éropah]]. Piranti iki dadi péranganing orkestra dan mènèhi suwara kbas ing ''kuwartet'' gesek, lan dadi péranganing kelompok musik kamar. Piranti musik iki kurang pas ing musik pop, nanging asring ana ing rekaman pop, lan rock.
 
Cello gawéane kang aling misuwur iku gawéane ''J. S. Bach Unaccompanied Suites for Cello'', kang biyasanelumrahé dikenal minangka ''Bach Cello Suites''. Salah siji tuladha lagu jaman klasik karangane ''Haydn Cello Concerto #1 in C major''. Repertoar standar jaman romanti kagolong ''Cello Concerto in B minor'' déning [[Antonín Dvořák]], ''Cello Concerto in E minor'' déning [[Elgar]], lan loro sonata déning [[Brahms]]. Komposisi-komposisi moderen saka wiwitane abad angka 20 kagolong sonata-sonata cello tanpa iringan déning [[Paul Hindemith]] (opus 25) lan [[Zoltán Kodály]] (opus 8). Rekaman-rekaman ing jero ''genre Avant Garde'' wis nguripake manèh kaluwesan piranti musik. Tuladhané ya iku ''Night of the Four Moons'' déning [[George Crumb]].
== Wujudé ==
Ukuran cello luwih gedhé tinimbang piyul, nangingluwih cilik tinimbang [[bas]]. Kaya kulawargané piyul, cello duwé senar papat. Senar-senare dipaske saka nadadhuwur ning cendhek, A, D, G, lan C (A3, D3, G2, lan C2 ing notasi tala kang ilmiyah. Piranti iki kaya viola, nanging nadhane luwih cendhak, lan seperlima oktaf luwih cendhak tinimbang piyul. Piranti iki digunakaké kanthi cara didekake ing antarané sikile pemusik kang lungguh, lan didekake ing ''endipin''.
352.737

besutan