Ostrali: Béda antara owahan

2 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
ganti isi, replaced: adhedhasar → dhedhasar (2), sing → kang
(→‎top: éjaan, replaced: nelayan → warigaluh)
(ganti isi, replaced: adhedhasar → dhedhasar (2), sing → kang)
Dharatan Ostrali wis didunungi manungsa punjul 42,000 taun déning [[Padunung asli]].<ref>[http://news.softpedia.com/news/Both-Aborigines-and-Europeans-Rooted-in-Africa-54225.shtml Padunung Asli (Aborigin) Australia lan Asal Éropah ing Afrika - 50,000 taun kapungkur]</ref> Sawisé ditekani kanthi sporadis déning para warigaluh saka lor lan sabanjuré tinemu déning wong [[Éropah]] ya iku panjelajah [[Walanda]] ing taun [[1606]],<ref>MacKnight, CC (1976).''Lelaku menyang Marege: ''Macassan Trepanger'' ing Australia Lor.'' Melbourne University Press</ref> saparo tlatah pérangan wétan sabanjuré di akoni déning [[Karajan Inggris]] ing taun [[1770]] lan wiwitané kanggo nampung wong ukuman ''[[penal transportation]]'' minangka péranganing koloni [[New South Wales]], wiwit tanggal [[26 Januari]] [[1788]].
 
Nalika cacahing singkang ndunungi tansaya akèh, tlatah anyar wiwit dibukak ing abad angka 19, ya iku lima laladan otonom koloni Inggris.
 
Ing tangal [[1 Januari]] [[1901]], enem koloni gabung dadi [[Federasi Australia|fédherasi]], lan Persemakmuran Ostrali banjur kawangun. Wiwit dadi fédherasi, Ostrali nganut sistem pulitik dhémokrasi liberal lan tetep sajeroning Kasaraharjan utawa [[Commonwealth realm]]. Kutha krajané ya iku [[Canberra]], dumunung ing ''[[Australian Capital Territory]]'' (ACT). Sing ndunungi ana 21 yuta jiwa, lan akèh-akèhé ngumpul ing kutha-kutha [[Sydney]], [[Melbourne]], [[Brisbane]], [[Perth, Western Australia|Perth]], lan [[Adelaide]].
 
== Ètimologi ==
[[Gambar:View_of_Port_Jackson,_taken_from_the_South_Head_from_A_Voyage_to_Terra_Australis_(1814)_by_Matthew_Flinders.jpg|jmpl|ki|Gegambaran [[Port Jackson]], sawijiné pelabuhan ing Kutha [[Sydney]] ing wektu kapungkur. (Saka ''A Voyage to Terra Australis''.)]] ''Australis'', kang tegesé "sisih kidul". Legenda bab "tlatah kang ora dingertèni ing kidul" (''[[Terra Australis|terra australis incognita]]'') saka jaman Rum iku wis ana ing ngèlmu géografi abad tengahan, nanging durung adhedhasardhedhasar saka kawruh nyata bab bawana iki.
 
== Sajarah ==
[[Gambar:NewParliamentHouseInCanberra.jpg|jmpl|ka|[[Gedung Parlemèn, Canberra|Gedung parlemèn]] ing [[Canberra]] dibukak ing taun 1988 nggantèkaké gedhong lawas kang dibuka ing taun 1927.]]
 
Kasaraharjan Ostrali iku nagara kang nganut sistem [[dhémokrasi konstitusional]] adhedhasardhedhasar pamérangan kakuwasan [[federalisme|fédheral]]. Wangun pamaréntahan kang dianggo ya iku [[Monarki Konstitusional]] kanthi pamaréntahan [[sistem parlementer]]. [[Elizabeth II saka Inggris|Ratu Elizabeth II]] iku minangka [[Ratu Australia|Ratu Ostrali]], sawijining peran kang béda karo posisiné minangka panguasa (''monarch'') ing ''[[Commonwealth realm]]'' liyané. Ratu diwakili déning [[Gubernur Jendral Australia|Gubernur Jendral]] ing tataran fédheral lan déning Gubernur ing tataran praja.
 
== Mangga Pirsani ==
348.872

besutan