Aleksandr Pushkin: Béda antara owahan

1 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
ganti isi, replaced: adhedhasar → dhedhasar, sing → kang (9)
c (→‎Pranala njaba: ngganti tembung, replaced: termasuk → kalebu using AWB)
(ganti isi, replaced: adhedhasar → dhedhasar, sing → kang (9))
}}
 
'''Aleksandr Sergeyevich Pushkin''' ([[basa Rusia]]: '''Алекса́ндр Серге́евич Пу́шкин''' {{Audio|ru-Pushkin.ogg|rungokna}}) ({{OldStyleDate|6 Juni|1799|26 Mèi}} – {{OldStyleDate|10 Fèbruari|1837|29 Januari}}) iku sawijining pengarang [[Romantisisme|Romantis]] [[Rusia]] singkang dianggep akèh wong minangka [[penyair]] gedhé dhéwé Rusia lan pangadeg [[sastra Rusia]] modhèren. Pushkin ngrintis panggunaan [[basa vernakular]] sajeroning geguritan-geguritan lan [[drama]]-dramané, nyiptakaké sawijining gaya carita—nyampuraké [[drama]], [[roman (genre)|roman]], lan [[satir]]—sing—kang wiwit wektu iku digandhèngaké karo sastra Rusia lan banget mangaruhi para penulis Rusia ing tembé mburi.
 
== Kaurian ==
Bapakné Pushkin iku keturunan saka salah sawijining kulawarga bangsawan tuwa dhéwé Rusia singkang nlusuri sajarahé marang [[Biara Khutyn]] nalika abad angka 12, sauntara simbah kakungé ibuné iku [[Ibrahim Petrovich Gannibal]], pawongan [[Afrika]] singkang diculik lan didadèkaké [[batur tukon]] nalika dhèwèké isih cilik. Dhèwèké digawa menyang Rusia lan dadi sawijining pamimpin militèr gedhé, ahli tèknik lan bangsawan sawisé dhèèwèké diadhopsi déning [[Peter I saka Rusia|Peter Agung]].
 
== Karya-karyané ==
 
[[Gambar:Strastnoy.jpg|thumb|250px|right|Monumèn Pushkin singkang misuwur ing Moskwa, diresmèkaké taun 1880 déning [[Turgenev]] lan [[Dostoyevsky]].]]
 
* Ruslan i Lyudmila ''Ruslan lan Ludmila'' (1820) (geguritan)
* Povesti Pokoynogo Ivana Petrovicha Belkina ''Carita ngenani Almarhum Ivan Petrovich Belkin'' (1831) (prosa)
* ''[[Carita ngenani Tsar Saltan]]'' (1831) (geguritan)
* ''[[Carita ngenani Putri singkang Mati lan Pitu Satriya]]'' (1833) (geguritan)
* ''[[Pitik Jago Emas]]'' (1834) (geguritan)
* ''[[Carita ngenani Nelayan lan Iwak]]'' (1835) (geguritan)
* Pikovaya Dama ''[[Ratu Kartu Skop]]'' (1833)
* ''Sajarah Haruhara [[Yemelyan Pugachev|Pugachev]]'' (1834) (prosa non-fiksi)
* Kapitanskaya Dochka ''Putri Sang Kaptèn'' (1836) (prosa) sawijining novèl historis singkang diromantisaké saka "Pugachevshchina," kauripan lan mangsa-mangsa Pugachev.
* Kirdzhali ''Kırcali'' (carita cekak)
* ''[[Gavriiliada]]''
* Stseny iz Rytsarskikh Vremen ''Scenes from Chivalrous Times''
* Yegipetskiye Nochi ''Wengi-wengi Mesir'' (geguritan)
* K A.P. Kern ''Kanggo A.P. Kern'' (geguritan, salah sawijining lirik katresnan paling éndah singkang tau ditulis sajeroning basa Rusia)
* Bratya Razboyniki ''Perampok Bersaudara'' (drama)
* Arap Petra Velikogo ''Negro Peter Agung'' (novèl sajarah, ora rampung, adhedhasardhedhasar simbah buyuté)
* Graf Nulin ''Pangéran Nulin''
* Zimniy vecher ''Wengi Mangsa Adhem''
[[Kategori:Bangsawan Rusia]]
[[Kategori:Tokoh Rusia]]
[[Kategori:Tokoh singkang dipatèni]]
351.333

besutan