Louis IX saka Perancis: Béda antara owahan

1 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
ganti isi, replaced: sing → kang (3), Kekaisaran → Kamaharajan
(→‎Perang Salib Kapitu: ganti isi, replaced: tentara → bala (2))
(ganti isi, replaced: sing → kang (3), Kekaisaran → Kamaharajan)
Louis IX ya iku siji-sijiné raja Perancis kang diangkat dadi [[kanonisasi|santo]], saéngga ana akèh panggonan kang dijenengi miturut jenengé Louis IX. Tuladahané, kang paling kondhang ya iku [[St. Louis, Missouri|St. Louis]] ing [[Missouri]], [[Amérika Sarékat]], [[São Luís, Maranhão|São Luís do Maranhão]] ing [[Brasil]], sarta [[San Luis Potosí (praja)|praja]] lan kutha [[San Luis Potosí]] ing [[Meksiko]].
 
Louis IX wis ping pindho mèlu [[Perang Salib]], kang sapisan taun [[1248]] ([[Perang Salib Kapitu]]) lan singkang kapindho ing taun [[1270]] ([[Perang Salib Kawolu]]). Louis IX tilar doya ing [[Tunisia]] amarga lara ing 25 Agustus 1270 nalika lagi nglakoni perang salib singkang kaping pindhoné. Tahta Louis IX banjur diterusaké déning putrané ya iku [[Philip III saka Perancis|Philippe III]].
 
== Perang Salib ==
 
== Sipat Religius ==
Anggepan biih Louis IX minangka patuladhan pangeran [[Kristen]] disengkuyung déning gumregah agamané. Louis ya iku wong Katulik kang taat lan dhèwèké uga yasa Sainte-Chapelle ([[Kapel Kudus]]) kang dumunung ing jero komplek [[pura]] (saiki jenengé ''Paris Hall of Justice'') ing [[Île de la Cité]] ing pusat kutha Paris. Sainte-Chapelle ya iku tuladha sampurna saka gaya arsitèktur ''Gothic'', kang diyasa minangka papan suci kanggo Mahkota Duri lan sawijining ''fragmen'' saka salib. Louis nuku papan iki taun 1239-1241 saka Kaisar Baldwin II saka KekaisaranKamaharajan Latin Konstatinopel. Kanggo gunggung sng akèh ya iku 135.000 livre.
 
Louis IX njupuk misi kanthi temenan minangka "letnan Allah ing Bumi", kang dinobataké nalika ing Rheims. Kanggo ngganepi ayahané, dhèwèké nglakoni rong perang salib lan sanadyan ora kasil nanging bisa mènèhi sumbangan kang gedhé. Ing taun [[1230]], Raja menging akbèh wujud riba. Ing endi bathi saka [[Yahudi]] lan [[Lombard]] wis akèh banget, lan singkang asli nyilih ora bisa tinemu. Banjur Louis dituntut saka rentenirtumrap perang saling kang nalika iku [[Paus Gregorius]] nyoba miwiti supaya Louis bisa mréntah. Amarga dhesekan saka Paus Gregorius IX, pembakaran ing Paris ing taun [[1243]] kang mbakar watara 12.000 lembar naskah Talmud lan buku-buku Yahudi liyané.
 
== Pranala njaba ==
352.737

besutan