Tetuwuhan: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  3 taun kepungkur
ganti isi, replaced: antuk → olèh, sing → kang (13)
(→‎top: ganti isi, replaced: maknané → tegesé)
(ganti isi, replaced: antuk → olèh, sing → kang (13))
}}
 
'''Tetanduran''' iku ing èlmu [[Biologi]] tegesé [[organisme]] singkang kagolong [[Regnum]] Plantae, ing antarané: kabèh tetanduran mawa pembuluh, singkang semu lan singkang sajati ([[lumut ati]], [[lumut]], [[paku-pakuan]] uga [[tetanduran wewiji]]). Ing vèrsi [[taksonomi tetanduran]] tinentu, [[alga ijo]] uga kalebu ing karajan (''regnum'') iki. Tetanduran iku jinis organisme [[autotrof]] singkang manfaataké [[klorofil]] kanggo komponèn pangowah ènèrgi [[foton]] saka cahya [[srengéngé]] dadi ènèrgi kimiawi singkang wujudé [[gula]]. Prosès pangalihan iki diarani prosès [[fotosintesis]]. Amarga sifaté singkang autotrof, tetanduran iku ana ing posisi angka siji ing ranté aliran ènèrgi liwat organisme urip ([[ranté panganan]]).
Amarga warna ijo dominan banget ing anggota karajan iki, mula jeneng liya singkang dianggo ya iku '''Viridiplantae''' ("tetanduran ijo"). Jeneng liyané ya iku '''Metaphyta'''.
 
Klasifikasi tetanduran mangsa kapungkur nglebokaké uga kabèh jinis [[alga]] lan [[fungi]] (kalebu [[jamur lendhir]]) minangka anggotané. Kritik-kritik singkang muncul sabanjuré agawé fungi dipisahaké saka tetanduran. Sanadyan stasioner, fungi asipat ''[[saprotrof]]'', antukolèh ènèrgi saka sisa-sisa [[bahan organik]]. Kajaba iku, dhindhing sèl fungi ora kasusun saka bahan singkang padha karo tetanduran lan malahan mèmper [[kéwan]].
Sapérangan gedhé alga banjur wiwit dipisahaké saka kaanggotaan tetanduran amarga ora duwé diferensiasi jaringan lan ora ngembangaké [[klorofil]] minangka [[pigmen]] panangkap ènèrgi.
 
| [[Embryophyta|Tetanduran dharat]], uga ditepungi minangka Embryophyta utawa Metaphyta.
| Plantae ''[[sensu|sensu strictissimo]]''
| Golongan iki kalebu [[liverworts]], [[hornworts]], [[mosses]], lan [[vascular plant]], lan uga fossil plants singkang mèmper karo golongan iki.
|-
| '''Green plants''' – uga ditepungi minangka '''[[Viridiplantae]]''', '''Viridiphyta''' utawa '''Chlorobionta'''
|}
 
Cara liya ya iku liwat sawijining[[cladogram]], singkang nuduhaké gayutan evolusionèr. Sajarah évolusi tetanduran durung ditata kanthi pepak, nanging salah siji singkang wis ditampa ya iku.<ref>Miturut {{Citation|last=Rogozin |first=I.B. |last2=Basu |first2=M.K.|last3=Csürös |first3=M.|last4=Koonin|first4=E.V. |year=2009 |title=Analysis of Rare Genomic Changes Does Not Support the Unikont–Bikont Phylogeny and Suggests Cyanobacterial Symbiosis as the Point of Primary Radiation of Eukaryotes |journal=Genome Biology and Evolution|pmid=20333181 |volume=1|pmc=2817406|pages=99–113 |doi=10.1093/gbe/evp011 |lastauthoramp=yes}} and {{Citation |last=Becker |first=B. |last2=Marin |first2=B. |year=2009 |title=Streptophyte algae and the origin of embryophytes |journal=Annals of Botany |volume=103 |issue=7 |pages=999–1004 |doi=10.1093/aob/mcp044 |lastauthoramp=yes |pmid=19273476}}; see also the slightly different cladogram in {{Citation |last=Lewis |first=Louise A. |last2=McCourt |first2=R.M. |year=2004 |title=Green algae and the origin of land plants |journal=Am. J. Bot. |volume=91 |issue=10 |pages=1535–1556 |doi=10.3732/ajb.91.10.1535 |lastauthoramp=yes }}.</ref> Those which have been called "plants" are in bold.
{{barlabel
|size=6
 
== Ragam ==
Watara 350,000 [[spésies]] saka tetanduran singkang ana wektu iki. Taun 2004, watara 287,655 spésies wis ditepungi, ing antarané 258,650 ya iku awujud [[tetanduran ngembang]], 16,000 [[bryophyta]], 11,000 [[pakis]] lan 8,000 [[alga ijo]].
 
{| class="wikitable" border="1" style="float:left; margin-left:1em;"
352.737

besutan