Panguapan: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  2 taun kepungkur
→‎top: ganti isi, replaced: antuk → olèh, sing → kang (9)
(→‎top: éjaan, replaced: Umumé → Lumrahé)
(→‎top: ganti isi, replaced: antuk → olèh, sing → kang (9))
[[Gambar:watervapor_cup.jpg|thumb|right|Uap banyu singkang wis nguap saka tèh panas kakondhènsasi dadi tetesan banyu. Gas banyu ora katon, nanging kebul tetesan banyu iku pitutuh saka panguapan singkang diterusaké kondhènsasi]]
 
'''Panguapan''' utawa '''evaporasi''' iku prosès owah-owahan molekul sajeroning kahanan cuwèr (contoné [[banyu]]) kanthi spontan dadi gas (contoné uwab banyu). Prosès iki walikan saka [[kondhènsasi]]. Lumrahé panguapan bisa dideleng saka ilangé cuwèran kanthi alon-alon nalika kapapar gas mawa [[volume]] signifikan.
 
Rata-rata molekul ora duwé [[ènèrgi]] singkang cukup kanggo ucul saka cuwèran. Yèn ora cuwèran bakal owah dadi uwab kanthi rikat. Nalika molekul-molekul silih tumbukan, molekul-melokul mau silih ijol ènèrgi sajeroning manéka drajat, gumantung kepriyé anggoné tumbukan. Sok-sok transfer ènèrgi iki abot sisih banget, saéngga salah siji molekul antukolèh ènèrgi singkang cukup kanggo nembus titik umub cuwèran. Yèn iki dumadi ing cerak lumahing cuwèran molekul mau bisa mabur sajeroning gas lan "nguap"
 
Ana cuwèran singkang katoné ora nguap ing suhu tinentu sajeroning gas tinentu (contoné lenga pangan ing suhu kamar). Cuwèran kaya ngéné iki duwé molekul-molekul singkang ''cenderung'' ora nglantaraké ènèrgi siji lan sijiné sajeroning pola singkang cukup kanggo mènèhi siji molekul "kacepetan lepas" - ènèrgi panas - singkang diperlokaké kanggo owah dadi uwab. Nanging cuwèran kaya iki sejatèiné nguap, mung waé prosèsé adoh luwih alon lan mula iku ora katon.
 
Panguapan iku pérangan èsènsial saka [[siklus banyu]]. [[Ènèrgi srengéngé]] nggerakaké panguapan banyu saka [[samodra]], [[tlaga]], [[embun]] lan sumber banyu liyané. Sajeroning [[hidrologi]] panguapan lan [[transpirasi]] (singkang nglibataké panguapan ing njero [[stomata]] [[tetanduran]]) kanthi kolèktif diistilahaké minangka [[evapotranspirasi]].
 
== Pranala njaba ==
352.737

besutan