Racun: Béda antara owahan

2 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
ganti isi, replaced: dibedakake → dibédakaké, sing → kang (10)
(→‎Terminologi: ganti isi, replaced: artine → tegesé (2))
(ganti isi, replaced: dibedakake → dibédakaké, sing → kang (10))
 
== Terminologi ==
Racun duwé arti padha karo tembung [[toksin]] lan [[bisa]], nanging maksud béda-béda.<ref name="internet1"/> tembung "toksin" tegesé racun singkang diasilke saka prosès [[biologi]], utawa karan [[biotoksin]].<ref name="internet1"/> Bisa tegesé cuwèran singkang mengandung racun kang diasilke déning kéwan nalika prosès jaga awak utawa nyerang kéwan liyané nganggo cokotane.<ref name="internet1"/>
 
== Klasifikasi ==
Ana ing buku forensik medis singkang ditulis déning [[JL Casper]], racun dibedakakedibédakaké dadi 5 golongan, ya iku:
# Racun iritan, ya iku racun singkang bisa nyebabake iritasi lan radang, tuladhané [[asam mineral]], [[fungi beracun]], lan [[preparasi arsenik]].<ref name="internet2">[http://www.lintasberita.com/Lifestyle/Keséhatan/berbagai-racun-mematikan-di-sekeliling-kita_2 Berbagai Racun Mematikan di Sekeliling Kita ] (Dipuntingali tanggal 17 Juni 2011)</ref>
# Racun singkang nyebabke [[hiperemia]], racun narkotik, singkang akibate bisa fatal ing [[polo]], [[paru-paru]], lan [[jantung]].<ref name="internet2"/> Tuladha [[opium]], [[tembakau]], [[konium]], [[dogitalis]], lsp.<ref name="internet2"/>
# Racun singkang nglumpuhake [[saraf]], ngracuni [[darah]], organ pusat saraf bisa lumpuh lan lan nyebabke wong bisa mati.<ref name="internet2"/> Tuladha [[asam hidrosianat]], [[sianida seng]], lan [[kloroform]].<ref name="internet2"/>
# Racun singkang nyebakake [[marasmus]], racaké sipaté kronis lan alon-alon bisa ndadèkaké fatal kanggo keséhatan.<ref name="internet2"/> Tuladha: [[bismut putih]], [[beluk timbal]], [[merkuri]], lan [[arsenik]].<ref name="internet2"/>
 
== Penawar racun ==
Penawar racun iku obat singkang bisa nglawan èfèk saka racun.<ref name="test">[http://www.merriam-webster.com/medical/antidote Merriam-Webster Online Dictionary].</ref> Sawetara penawar racun singkang kerrep dianggo ya iku:
 
{| class="wikitable" border="1" cellpadding="3" cellspacing="0" align="center"
352.737

besutan