Lènsa: Béda antara owahan

2 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
ganti isi, replaced: dibedakake → dibédakaké, sing → kang (8)
(ganti isi, replaced: dibedakake → dibédakaké, sing → kang (8))
[[Gambar:BiconvexLens.jpg|thumb|180px|Lensa]]
 
'''Lensa''' utawa uga diarani '''Kanta''' ya iku sawijining srana kang awujud kaca bening gepeng singkang duwé sisih-sisih kang '''''simetris'''''. Lensa mono duwé kagunan kanggo ngumpulake cahya marang siji titik utawa malah nyebarake cahya kang liwat ing tengahé. Lensa sepisanan dipangerteni saka catatan sandiwara [[Yunani Kuno]] liwat cathetane Aristhophane The Clouds (424 SM) kang mratélakaké anané istilah ''gelas-gelas pembakar'' (lensa cembung kang kanggo mokusake sinaring srengéngé kanggo nyipta geni) ing karyané.
Wong kang nemu téyori babagan lensa sepisanan tur uga mratelakake kadadéan bayangan ana ing retina ya iku ''fisikawan'' [[muslim]] saka [[Arab]] kang asmane Alhazen (Abu Ali al-Hasan Ibn Al-Haitham)
 
==Jinising Lènsa==
Lensa kapérang dadi manéka jinis. Lensa bisa dibedakakedibédakaké saka wujud sisih-sisine. Kontruksi lensa singkang paling umum tinemu ya iku lensa speris, ya iku lensa singkang sudut mlengkung lumah bidange dibandingake karo [[radius speris]]. Titikan radius singkang digunakaké dilambangake kanthi lambang R,singkang bakal duwé nile positif nalika saben sisine mlengkung ngadohi titik pusere lensa,lan sinebut antarmuka cembung.
 
==Kontruksi==
Kontruksi lensa kang paling akèh ya iku singkang awujud lensa speris, ya iku lensa singkang duwé babagan speris (mlengkung),notasi singkang digunakaké ya iku R.
[[file:Lens shapes.svg|360px|right|thumb|'''1''' - Symmetrical double convex lens. <br>'''2''' - Asymmetrical double-convex lens<br>'''3''' - Plano- convex lens. <br>'''4''' - Positive meniscus lens.<br>'''5''' - Symmetrical biconcave lens.<br>'''6''' - Asymmetrical biconcave lens.<br>'''7''' - Plano-concave lens.<br>'''8''' - Negative meniscus lens.]]
 
352.737

besutan