Polen: Béda antara owahan

9 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
ganti isi, replaced: mliginé → mligi (3), sing → kang (10)
(ganti isi, replaced: mliginé → mligi (3), sing → kang (10))
|-
|}
'''Républik Polen''' utawa '''Républik Polandia''' ([[basa Polen|Polen]]: ''Polska'', ''Rzeczpospolita Polska'') iku [[nagara]] [[republik]] ing [[Éropah]] Wétan singkang bebatesan karo [[Jerman]] ing sisih kulon, [[Cékia]] lan [[Slowak]] ing sisih kidul, [[Ruslan]] ([[Oblast Kaliningrad]]) lan [[Lituania|Litowen]] ing sisih wétan uga [[Belarus]] sarta [[Ukraina]] ing sisih kidul-wétan.
 
== Sajarah ==
:''Uga delengen [[Sajarah Polen]]''
 
Polen iku nagara ing Éropah-Wétan singkang wis diadegaké kurang luwih sèwu taun ing taun [[966]]. Ing taun [[1025]] Polen dadi karaton lan ing taun [[1569]] manunggal karo Litowen dadi "[[Kasaraharjan Polen-Lituania|Kasaraharjan Polen-Litowen]]". Nanging taun [[1795]] kasaraharjan iki rusak lan wong Polen ora nduwé nagara mardika nganti taun [[1918]], sawisé [[Perang Donya I]].
 
== Pamérangan administratif ==
:''Artikel utama [[Démografi Polen]]''
 
Sukubangsa singkang manggon ing Polen iku mayoritasé bebrayan [[wong Polen|Polen]] singkang kalebu bangsa [[Wong Slav|Slav]]. Nanging uga ana bebrayan [[wong Belarus|Bélarus]], mliginémligi ing saidenging [[Białystok]], bebrayan [[wong Jerman ing Polen|Jerman]], mliginémligi saindenging [[Opole]]. Banjur uga ana sithik [[wong Ukraina]] cedhak [[Przemyśl]]. Sadurungé [[Perang Donya II]], uga ana [[Sajarah kaum Yahudi ing Polen|komunitas Yahudi]] singkang gedhé ing Polen. Nanging komunitas Yahudi disirnakaké nganti mèh entèk déning wong [[Jerman Nazi|Nazi Jerman]].
 
Wong Polen [[Agama Katulik ing Polen|lumrahé]] agama [[Katulik]], [[Paus Yohanes Paulus II|Paus Yokanan Paulus II]] asalé ya saka Polen. Nanging uga ana singkang nganut agama [[Kristen Ortodhoks]], mliginémligi wong Bélarus. Panganut [[agama Yahudi]] wis mèh ora ana manèh namung kurang luwih 12.000 jiwa waé. Panganut agama [[Islam]] uga ana. Saliyané para migran anyar, uga ana wong Polen keturunan [[wong Tatar|bangsa Tatar]] singkang wis atusan taun manggon ing kéné kaya wong Yahudi. Cacahé umat Muslim kurang luwih ana 30.000 jiwa. Wong Buda uga ana nanging [[Agama Buda ing Polen|cacahé]] panganuté ora patiya akèh; namung kira-kira 5.000 jiwa waé.
 
== Géografi ==
Polen iku nagara singkang datar lan péranganing lemah ngisor [[Éropah]] lor. Nanging ing sisih kidul ana pagunungan [[Beskida]] lan [[Karpatia]].
 
Kali singkang paling dawa ing Polen iku [[kali Wisla]] singkang mili ngliwati kutha [[Warsawa]].
 
=== Pratélan kali ing Polen ===
352.730

besutan