Sutra: Béda antara owahan

3 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
→‎top: ganti isi, replaced: mliginé → mligi
(→‎top: ganti isi, replaced: sing → kang (16))
(→‎top: ganti isi, replaced: mliginé → mligi)
"Sutra alasan" diasilaké déning [[uler]] saliyané uler sutra murbei lan bisa uga diolah. Manéka sutra alasan ditepungi lan digunakaké ing [[Cina]], [[Asia Kidul]], lan [[Éropah]] wiwit biyèn, nanging skala prodhuksiné mesthi adoh luwih cilik tinimbang sutra ternakan. Sutra alasan béda saka sutra ternakan saka sisih warna lan tèkstur, sarta kepompong alasan kang diklumpukaké lumrahé wis dirusak déning ngengat kang metu sadurungé kepompong mau dijupuk, saéngga [[bolah]] sutra kang mbentuk kepompong iku wis pedhot dadi cendhak. Uler sutra ternakan dipatèni kanthi diclup menyang [[banyu]] umub sadurungé metuné ngengat diwasa, utawa dicoblos nganggo dom, saéngga kabèh kepompong bisa diurai dadi sahelai bolah kang ora pedhot. Iki marakaké sutra bisa ditenun dadi kain kang luwih kuwat. Sutra alasan lumrahé uga luwih angèl diclup warna tinimbang sutra ternakan.
 
Sutra uga diasilaké déning sapérangan jinis [[gegremet]] liya, nanging mung jinis sutra saka uler sutra kang gawé tèkstil. Tau uga dilakokaké kajiyan tumrap sutra-sutra liya kang ngétokaké prabédan saka aspèk [[molekul]]. Sutra diasilaké mligi déning [[larva]] gegremet kang ngalami [[metamorfosis]] jangkep, nanging uga diasilaké déning sapérangan gegremet diwasa kaya déné ''[[Embioptera]]''. Prodhuksi sutra uga kerep ditemoni mliginémligi ing gegremet ordho [[hymenoptera]] ([[lebah]], [[tabuhan]], lan [[semut]]), lan sok-sok minangka gawé susuh. Jinis-jinis [[arthropoda]] kang liya uga ngasilaké sutra, mligi [[arachnida]] kaya déné [[laba-laba]].
 
== Pranala njaba ==
352.737

besutan