Perang Adhem: Béda antara owahan

3 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
ganti isi, replaced: mliginé → mligi, sing → kang (6)
(→‎top: ganti isi, replaced: disebut → karan (2))
(ganti isi, replaced: mliginé → mligi, sing → kang (6))
'''Perang Dingin''' iku sebutan kanggo sawijining periodhe nalika dumadi konflik, kategangan, lan kompetisi antarané [[Amérika Sarékat]] (sarta sekuthu-sekuthuné karan ''[[Blok Kulon]]'') lan [[Uni Sovyet]] (sarta sekuthu-sekuthuné karan ''[[Blok Wétan]]'') singkang dumadi antarané taun [[1947]]—[[1991]]. Persaingan kekaroné dumadi ing manéka warna babagan: koalisi militèr; idéologi, psikologi, lan telik sandhi; militèr, indhustri, lan pangembangan tèknologi; pertahanan; lomba nuklir lan senjata; lan akèh manèh. Sing diwedèni, perang iki bakal kapungkasan kanthi [[perang nuklir]], singkang akiré ora dumadi. Istilah "Perang Dingin" dhéwé kawanuhaké ing taun 1947 déning Bernard Baruch lan Walter Lippman saka Amérika Sarékat kanggo nggambaraké gayutan singkang dumadi ing antarané kaloro nagara adhikuwasa mau.
 
Sawisé AS lan Uni Sovyèt sekuton lan kasil ngancuraké [[Nazi Jerman]], kaloro pihak béda pendhapat ngenani priyé cara singkang trep kanggo yasa Éropah pascaperang. Sakwéné sapérangan dhékade sabanjuré, saingan antarané kekaroné nyebar metu Éropah lan ngrambah ing saindhenging donya nalika AS yasa "pertahanan" marang kuminisme kanthi mbentuk sapérangan aliansi karo sapérangan nagara, mliginémligi karo nagara ing [[Éropah Kulon]], [[Timur Tengah]], lan [[Asia Kidul-Wétan]].
 
Sanajan kaloro nagara adhikuwasa iku ora tau perang kanthi langsung, nanging konflik ing antarané kaloroné kanthi ora langsung wis njalari sapérangan perang lokal kaya [[Perang Koréa]], [[invasi Sovyèt marang Hungaria]] lan [[invasi Sovyèt marang Cekoslovakia|Cekoslovakia]] lan [[Perang Vietnam]]. Asil saka Perang Dingin kalebu (saka sapérangan kaca tingal) kadiktatoran ing [[Yunani]] lan [[Amérika Kidul]]. [[Krisis Rudal Kuba]] uga akibat saka Perang Dingin lan [[Krisis Timur Tengah]] uga wis dadi luwih kompleks amarga Perang Dingin. Dampak liyané ya iku kapérangé Jerman dadi rong pérangan ya iku Jerman Kulon lan Jerman Wétan singkang dipisahaké déning [[Tembok Berlin]]. Nanging ana uga wektu-wektu ing ngendi kategangan lan pasaingan ing antarané kaloroné susut. Perang Dingin wiwit rampung ing taun 1980-an nalika Pamimpin Uni Sovyèt Mikhail Gorbachev ngluncuraké program réformasi, perestroika lan glasnost. Sacara konstan, Uni Sovyèt kelangan kakuwatan lan kakuwasaané marang Éropah Wétan lan pungkasané dibubaraké ing taun [[1991]].
 
== Sajarah ==
[[1947–1953]] | [[1953–1962]] | [[1962–1979]] | [[1979–1991]] | [[1985–1991]]
 
== Kedadèan singkang ana gayutané karo perang dingin ==
* [[Perang Vietnam]]
* [[Perang Koréa]]
348.872

besutan