Kumarin: Béda antara owahan

6 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
→‎top: ganti isi, replaced: mliginé → mligi (2)
(→‎Aktivitas Biologis: ganti isi, replaced: serangga → gegremet (5))
(→‎top: ganti isi, replaced: mliginé → mligi (2))
}}
 
'''Kumarin''' ya iku senyawa [[metabolit sekunder]] arupa lenga [[atsiri]] kang kadhapur mliginémligi saka turunan [[glukosa]] nonatsiri nalika prosès dadi tuwa utawa nalika lara.<ref name="Salisbury">Salisbury FB, Ross CW. 1995. ''Fisiologi Tumbuhan, Jilid 2''. penerjemah: Lukman DR, Sumaryono. Bandung:Penerbit ITB. Hal:147-148. ISBN 979-8591-27-5</ref>
Iki wigati mliginémligi ing tanduran [[alfalfa]] lan [[semanggi]] legi kang kumarinne nyebabake ambon-ambon kang kas sakawit sawisé kaloro tanduran mau dibabat.<ref name="Salisbury"/> Para paneliti wis ngembangaké galur semanggi tinamtu kang ngandhut sithik kumarin lan galur liyané kang ngandhut kumarin kanthi wujud terikat.<ref name="Salisbury"/> Kabèh galur mau kanthi ékonomi wigati banget amarga kumarin-bébas bisa owah dadi produk kang ngandhut [[racun]], [[dikumarol]], yèn semanggi rusak nalika panyimpenan.<ref name="Salisbury"/> Dikumarol ya iku senyawa [[antipenggumpalan]] kang nyebabake lelara semanggi legi (lelara perdarahan) ing kéwan [[ruminansia]] (pemamah biak kaya sapi) kang mangan tanduran kang ngandhut dikumarol.<ref name="Salisbury"/>
 
[[Skopoletin]] ya iku kumarin racun kang sumebar ing tanduran lan kerep ditemoni ing kulit wiji.<ref name="Salisbury"/> Skopoletin minangka salah siji senyawa kang dinuga nggondeli thukuling wiji tinamtu, nyebabake [[dormansi]] nganti senyawa mau kaumbah (tuladhané, déning udan kang lumayan deres saéngga kelembapane cukup tumrap modoting kecambah).<ref name="Salisbury"/> Dadi peranane ya iku minangka penghambat alami thukuling wiji.<ref name="Salisbury"/>
348.872

besutan