Estrogen: Béda antara owahan

3 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
→‎top: ganti isi, replaced: mliginé → mligi
(→‎top: ganti isi, replaced: tumprap → tumrap (2))
(→‎top: ganti isi, replaced: mliginé → mligi)
[[Gambar:Oestradiol-2D-skeletal.png|thumb|[[Estradiol]]]]
[[Gambar:Estrone structure.svg|thumb|[[Estron]]]]
'''Estrogen''' (-utawa '''oestrogen''') -ya iku sekelompok senyawa [[steroid]] kang fungsine mliginémligi minangka [[hormon]] [[seks]] [[wanita]]. Sanajan turah bisa iku ing jero awak [[priya]] utawa wanita, kandungane luwih dhuwur ing awak wanita umur subur. Hormon iki nyebapake perkembangan lan nahanake tanda-tanda [[kelamin]] [[Tanda kelamin sékundhèr|sékundhèr]] ing wanita, kaya [[susu]], lan uga mèlu sajrone kekandelan [[endometrium]] utawa sajrone pengaturan [[siklus haid]]. nalika wektu [[menopause]], estrogen wiwit kurang saéngga bisa nyebapake pira-pira efek, ing antarané ''hot flash'', kanti kringet nalika wektu [[turu]], lan was-was kang ora wajar.
 
telu jinis estrogen utama kang turah kanthi alami sajrone awak wanita ya iku [[estradiol]], [[estriol]], lan [[estron]]. Awit ''[[menarche]]'' nganti [[menopause]], estrogen utama -ya iku [[estradiol|17β-estradiol]]. Ing jero awak, katelu jinis estrogen mau digawé saka [[androgen]] kanti bantuan [[enzim]]. Estradiol digawé saka [[testosteron]], wondene estron digawé saka [[androstenadion]]. Estron kanti sipat luwih lemah ketimbang estradiol, lan ing wanita pasca menopause estron tinemu luwih akèh ketimbang estradiol. Pirang-pirang zat alami utawa gawéan wis tinemu duwé aktivitas kang sipaté padha estrogen<ref>{{cite journal | author = Fang H, Tong W, Shi L, Blair R, Perkins R, Branham W, Hass B, Xie Q, Dial S, Moland C, Sheehan D | title = Structure-activity relationships for a large diverse set of natural, synthetic, and environmental estrogens. | journal = Chem Res Toxicol | volume = 14 | issue = 3 | pages = 280-94 | year = 2001 | id = PMID 11258977}}</ref>. Zat gawéan kang sipaté kaya estrogen ingaran ''xenoestrogen'', wondene bahan alami saka wit-witan kang duwé aktivitas kaya estrogen ingaran ''fitoestrogen''.
352.737

besutan