Rambutan: Béda antara owahan

3 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
ganti isi, replaced: mliginé → mligi, sing → kang (3)
(→‎Nandur: ganti isi, replaced: tujuwané → ancasé)
(ganti isi, replaced: mliginé → mligi, sing → kang (3))
| binomial_authority = [[Carolus Linnaeus|L.]]
}}
'''Rambutan''', ''Nephelium lappaceum'' iku wit singkang kalebu ing famili [[Sapindaceae]].<ref name="internet1"/> Wohé wit iku uga jenengé rambutan. Rambutan akèh tinemu ing tlatah tropis, kaya ta [[Asia Kidul-Wétan]], [[Asia Kidul]], [[Afrika]] lan [[Amérika Kidul]].<ref name="internet1"/>
 
Ing [[Indonésia]], rambutan singkang misuwur asalé saka [[Sumatra Lor]], mligi saka [[Binjai]] cedhak [[Medan]].<ref name="internet1"/>
Rambutan(''Nephelium sp'')kalebu tanduran [[woh]] [[hortikultural]].<ref name="internet1"/> Rambutan duwé jeneng liya ing Basa [[Inggris]] ya iku ''Hairy Fruit''.<ref name="internet1"/> Rambutan kalebu woh-wohan asli Indonésia.<ref name="internet1"/> Nganti saiki rambutan nyebar ing luar laladan kang iklimé [[tropis]], kaya ta [[Filipina]] lan nagara-nagara ing [[Amérika]] [[Latin]].<ref name="internet1"/> Rambutan tinemu uga ing laladan kang duwé [[iklim]] [[sub-tropis]].<ref name="internet1">[http://www.warintek.ristek.go.id/pertanian/rambutan.pdf warintek.ristek.go.id](dipunundhuh tanggal 1 Mèi 2011)</ref>
 
 
== Jinis ==
Saka panalitén lan ''survey'' tinemu ana [[22]] jinis rambutan.<ref name="internet1"/> Asalé ana singkang saka ''galur'' murni lan ana uga kang asil okulasi utawa nggabungaké saka rong jinis galur kang béda.<ref name="internet1"/> Ciri-ciri kang mbedakaké saben jinis rambutan bisa didelok saka sifaté [[woh]] rambutan.<ref name="internet1"/> Sifat woh rambutan bisa didelok saka [[daging]] woh rambutan, akèh sithiké [[banyu]] ing woh rambutan, bentuk, warna [[kulit]], lan dawané [[rambut]] rambutan.<ref name="internet1"/> Ana [[''varietas'']] rambutan kang paling disénéngi lan aji [[''ekonomis'']] kang rélatif dhuwur.<ref name="internet1"/>
== Rambutan Rapiah ==
Rambutan [[rapiah]] wohé ora patia akèh nanging buah iki mutuné apik, kulit wohé rupané [[ijo]]-[[kuning]]-[[abang]] ora rata.<ref name="internet1"/> Rambutan rapiah rambuté arang-arang.<ref name="internet1"/> Daging woh rambutan rasané [[legi]], [[kenyal]], lan [[ngelotok]].<ref name="internet1"/> Daging wohé uga kandel lan bisa tahan nganti [[6]] [[dina]] sawisé dipetik.<ref name="internet1"/>
Rambutan dibudidayakaké lan dimanfaatké wohé.<ref name="internet3"/> Woh rambutan ngandhut [[gizi]], [[zat tepung]], [[zat]] [[énzim]]-énzim kang [[''esensial'']] lan [[''nonesensial'']], [[vitamin]], [[zat]] [[mineral]] [[makro]], [[mikro]] kang nyèhataké.<ref name="internet3"/> Ana uga kang ndadèkaké [[wit]] rambutan dadi wit kanggo ayom-ayom ing pekarangan [[omah]] lan dadi tanduran hias.<ref name="internet3">[http://cybex.deptan.go.id/penyuluhan/penanaman-tanaman-rambutan deptan.go.id](dipunundhuh tanggal 1 mei 2011)</ref> Rambutan ngandhut [[vitamin]] [[C]] saéngga rambutan uga kena kanggo tamba [[sariawan]].<ref name="internet3"/> Saliyané iku rambutan uga kena kanggo tamba lara demam lan kencing manis.<ref name="internet3"/>
== Sentra Tanduran ==
Ing [[Indonésia]] kang dadi ''sentra'' [[tanduran]] rambutan ya iku ing Pulo [[Jawa]] mliginémligi ing [[Bekasi]], [[Kuningan]], [[Malang]], [[Prabalingga]], [[Lumajang]] lan ing [[Garut]].<ref name="internet5">[http://www.trubus-online.co.id/trindo7/ trubus-online.co.id](dipunundhuh tanggal 1 Mèi 2011)</ref>
== Cathetan suku ==
{{reflist}}
352.730

besutan