Pandhawa: Béda antara owahan

22 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
ganti isi, replaced: kagungan → gadhah (11)
c (→‎top: clean up, replaced: perangan → pérangan using AWB)
(ganti isi, replaced: kagungan → gadhah (11))
 
===Puntadewa===
Inggih punika Raja ing [[Amarta]] utawi Indrapasta. Sawisé perang [[Bharatayuda]] [[Puntadewa]] dados raja ing [[Astina]] kanthi gelar Prabu Kalimataya. Puntadewa kagungangadhah jejuluk antawisipun: Darmawangsa, Darmakusuma ,Kantakapura, Gunatalikrama, Yudistira, lan Sami Aji. Priyantung ingkang jujurr, sareh, suci, luhur, remen tinulung, tresna tumrap tiyang sepuhipun saha njagi sederek-sedererekipun. Gadahi pusaka kanthi aran [[Jamus Kalimasada]], ingkang paedahipun saged dados pituduh lan pinulung tumrap kesaenan lan kesejahteraan. Puntadewa gadah garwa kalih ya iku [[Dewi Drupadi]] lan [[Dewi Kuntulwilaten]].
 
===Bratasena===
Nalika diwasa namanipun Werkudara, inggih punika ksatria [[Jodipati]] lan [[Tanggulpamenang]]. Nate dados raja [[Giliwesi]] kanthi gelar Prabu Tuguwasesa. Kagungan jejuluk antawisipun: Bima, Bayusutu, Dandun Wacana, Kusuma Waligita. Piyantun ingkang jujur, boten gumedhe, suci, manut tumrap ara-araipun (terutama Dewaruci)l, tresna tumrap ibu saha sederekipun. Nalika perang gadah jargon “Menang, nalika kalah berarti mati”. Panjenengane patut dados panutan amargi kagungangadhah sipat kang jujur lan suci panggalihipun. Kagungan pusaka kanti aran Kuku Pancanaka ing tangan kanan lan kiri migunani, kukuh sanget saha landhep. Uga kagungangadhah kakuwatan gangsal angin, sarta saged ngancuraken gunung. Kagungan kalih prameswuri ya iku: [[Arimbi]] dan [[Nagagini]]. Kaliyan [[Arimbi]] pikantuk putra ya iku [[Gatotkaca]], ingkang saged mabur boten ngagem sewiwi. Saking [[Nagagini]] angsal putra kanthi asma [[Antasena]] ingkang saged mlebet ing bumi lan kagungangadhah kuwasa ing samodra. Bratasena nalika lair kabungkus. Lan ingkang saged nyowek bungkusan wau yaiky Gajah Situ Seno. Nalika samanten [[Gajah Situ Seno]] mlebet ing raganupin Bratasena, saéngga kagungangadhah kakuwatan luar biyasa lan saged nyowek bungkusan wau.
 
===Arjuna===
Inggih punika Ksatria [[Madukara]], raja [[Tinjomaya]] ugi. Kagungan jejuluk ingkang kathah antawisipun: Janaka, Parta, Panduputra, Kumbawali, Margana, Kuntadi, Indratanaya, Prabu Kariti, Palgunadi, Dananjaya. Priyantung ingkang remen lung tinulung, remen tapabrata, cerdik lan pinter, ahli ing kabudayan lan kesenian. Arjuna inggin punika ksatria ingkang sekti mandraguna. Kekasining para Déwa, panjalmaning [[Déwa Wisnu]]. Kagungan gawra ingkang kathah kamangkan kagungangadhah jejuluk “Lelananging jagad”, kagungangadhah paras ingkang gagah lan boten wonten tandhingane. Prameswarinipun ing Arcapada ya iku [[Sumbadra|Wara Sumbadra]] dan [[Srikandi|Wara Srikandi]]. Lan prameswari ingkang sanèsipun inggih punika Rarasati, Sulastri, Gandawati, Ulupi, Maeswara, lsp. Ing Jonggrang Saloka panjenengané gadah prameswari inggih punika [[Supraba|Dewi Supraba]], [[Dersanala|Dewi Dersanala]] inggih punika widodari ing [[Tinjomaya]]. Priyantun ingkang kagungangadhah watak ksatria, luhur budinipun, remen lung tinulung, sarta demenaning para Déwa.
 
===Nakula===
Inggih punika putra kapapat [[Pandhu|Prabu Pandu Dewanata]] kaliyan [[Dewi Madrim]] ingkang lair sesarengan kaliyan [[Sadewa]]. Rama lan ibunipun tilar donya nalika penjenengane taksih alit. Mangka penjenengane dipunrawat déning [[Dewi Kunti]] kanthi boten mbenten-bèntenaken. Sawisé perang [[Bharatayuda]] [[Nakula]] lan [[Sadewa]] dados raja ing [[Mandraka]] kaliyan [[Sadewa]]. Kagungan jejuluk Raden Pinten. [[Nakula]] prigel ing pertanian. Nalika perang [[Bharatayuda]], panjenengané ingkang saged ngluluhaken manahipun [[Prabu Salya]]. Sebab [[Prabu Salya]] taksih sederekipun [[Dewi Madrim]], lan sejatina panjenengané tansah sarujuk ing kabecikan Pandhawa. Mangka [[Prabu Salya]] maringi pirsa tumrap [[Nakula]] lan [[Sadewa]] déné ingkang saged ngalahaken panjenengané inggih punika [[Puntadewa]], sebab[[Puntadewa]] kagungangadhah getih pethak.
 
===Sadewa===
Putra kaping gangalipun [[Pandhu|Prabu Pandhu]] kaliyan [[Dewi Madrim]], dilairaken sesarengan kaliyan [[Nakula]]. Sawisé perang [[Bharatayuda]] dados raja ing [[Mandraka]] sareng kaliya [[Nakula]]. Nalika alit kagungangadhah asma Raden Tangsem. Prigel babagan peternakan. Kagungan prameswari [[Endang Sadarmi]], putrinipun [[Begawan Tembangpetra]] pertapa ing [[Parangalas]], kagungangadhah putra kanthi asma [[Sabekti’]].
 
{{Mahabharata}}
352.730

besutan