Jan Tinbergen: Béda antara owahan

8 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
ganti isi, replaced: kagungan → gadhah (4)
(→‎Cathetan suku: éjaan, replaced: Kapatèn → Pati)
(ganti isi, replaced: kagungan → gadhah (4))
 
== Pagesangan ==
[[Gambar:Ehrenfeststudents.jpg|200px|thumb|right|Murid-murid [[Ehrenfest]]; Tinbergen angka tiga saking kiwa]]
Jan Tinbergen inggih punika putra mbarep saking gangsal sadhérék. Bapakipun ingkang nama Dirk Cornelis Tinbergen, satunggaling guru [[Basa Walanda]]. Ibunipun, Jeannette van Eek kagungangadhah profesi guru. Kakang saking [[Nikolaas Tinbergen]] ugi minangka satunggaling pamenang bebungah Nobel wonten ing babagan [[fisiologi]] nalika taun [[1973]]. Rayi ragilipun, [[Luuk Tinbergen]] dados satunggaling ahli [[ornotologi]] ingkang lumayan misuwur. Jan palakrama kaliyan Tine Johanne de Wit ingkang dipunparingi sekawan putra.<ref>http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/economics/laureates/1969/</ref>
 
Jan Tinbergen sinau [[matematika]] lan [[fisika]] wonten ing [[Universitas Leiden]] sangandhapipun bimbingan saking [[Paul Ehrenfest]]. Nalika taun [[1926]], Jan nolak wajib militèr lan minangka paukuman piyambakipun kedah nindakaken pedamelan-pedamelan sosial. Sadangu periode 25 wulan punika, Jan nyinaoni ngèlmu ékonomi. Piyambakipun minangka salah satunggaling anggota ingkang lumayan fanatik saking parté buruh sosialis. Jan kagungangadhah pamanggih bilih ngèlmu fisika kirang kagungangadhah mumpangat minangka anggota parté. Saking punika, piyambakipun lajeng sinau ngèlmu ékonomi ugi.<ref>http://www-history.mcs.st-and.ac.uk/Biographies/Tinbergen.html</ref>
 
== Karier ==
Jan pikantuk gelar [[PhD]] nalika taun [[1929]] kanthi karyanipun ingkang judhul "''Minimuumproblemen in de natuurkunde en economie''" (Minimalisasi Problem wonten ing fisika lan ékonomi). Piyambakipun makarya wonten ing Badan Statistik lan minangka profesor wonten ing [[Universitas Erasmus Rotterdam]] saking taun [[1929]]-[[1945]]. Wonten ing periode punika, piyambakipun ugi dados anggota [[Liga Bangsa-Bangsa]], sawijining badan internasional ingkang kagungangadhah ancas ningkataken katentreman lan kamulyan donya.
 
Nalika taun [[1945]]-[[1955]], Jan Tinbergen ndhirikaken Lembaga Pembangunan dan Perencanaan Nasional Walanda lan dados direkturipun ingkang angka pisan.
352.737

besutan