John Rawls: Béda antara owahan

4 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
ganti isi, replaced: kagungan → gadhah (2)
(→‎Pamikiran: ganti isi, replaced: ananging → nanging)
(ganti isi, replaced: kagungan → gadhah (2))
 
== Pamikiran ==
John Rawls kondhang minangka satunggaling filsuf ingkang saèstu maringi kritik ékonomi pasar bébas.<ref name="Keraf">A. Sonny Keraf. 2005. Etika Bisnis. Yogyakarta: Kanisius. Hal.153.</ref> Tumrap pribadinipun pasar bébas maringi kabebasan tumraping sadaya tiyang, nanging kanthi wontenipun pasar bébas saged ndadosaken kaadilan awrat dipuntengenaken.<ref name="Keraf"/> Adhedhasar punika, piyambakipun ngembangaken sawijining téyori ingkang dipunsebut téyori keadilan.<ref name="Keraf"/> Miturut Rawls, prinsip paling dhasar saking kaadilan inggih punika bilih saben tiyang kagungangadhah hak ingkang sami saking posisi-posisi ingkang limrah.<ref name="Christoph">Christoph Stuekelberger. 1998. Lingkungan dan Pembangunan.Yogyakarta: Duta Wacana University Press. Hal. 81.</ref> Amargi punika, sipados keadilan saged karengkuh saéngga struktur konstitusi pulitik, [[ékonomi]], lan peraturan babagan hak milik kedah sami tumraping sadaya tiyang.<ref name="Audi"/> Kahan kados makaten dipunsebut "kabut boten mangertosan" (''veil of ignorance''), ing pundi saben tiyang kedah ngentunaken atribut-atribut ingkang mbedakaken kaliya tiyang-tiyang sanès, kados ta kemampuan, kasugihan, posisi sosial, pandangan religius lan filosofis, èwadènè konsepsi babagan aji.<ref name="Audi"/> Kanggè ngukuhaken kahanan adil mau prelu wontenipun jaminan tumraping sajumlah hak dhasar ingkang "berlaku" kanggé sadaya, kados ta kebebasan kanggé suka pamanggih, kebebasan pikir, kebebasan berserikat, kebebasan pulitik, lan kebebasan ing mata hukum.<ref name="Audi"/>
Wonten dhasaripun, téyori keadilan Rawls meh ngatasi 2 bab, inggih punika [[utilitarianisme]] lan mungkasaken kontroversi babagan dilema antawisipun''liberty'' (kamardikan) lan ''equality'' (kesamaan) ingkang sadangu punika dipunanggep boten mungkin nyawiji.<ref name="Rasuanto"/> Rawls kanthi eksplisit memposisikaken téyorinipun kanggé ngadhepi utilitarianisme, ingkang wiwit pertengahan abad 19 ndominasi pamikiran [[moralitas]][[pulitik]] [[normatif]] [[liberalisme]].<ref name="Rasuanto"/>
 
== Karya Wigati ==
Rikala taun [[1971]], John Rawls nerbitaken sawijining buku kanthi judhul ''A Theory of Justice'' (Téyori Keadilan).<ref name="Rasuanto">Bur Rasuanto. 2005. Keadilan Sosial: Pandangan Deontologis Rawls dan Habermas. Jakarta: Gramedia Pustaka Utama. Hal. 25,</ref> Pamanggih wonten ing buku punika inggih dipunkemasipun sawijining konsèp ingkang déning Rawls dipunsebut minangka konsèp ''justice as fairness'' (keadilan minangka sawijining kejujuran).<ref name="Rasuanto"/> Miturut [[Robert Nozick]], ''A Theory of Justice'' inggih punika sawijining karya filsafat pulitik lan filsafat moral ingkang kiyat, lebet, subtil, wiyar, sistematik, ingkang boten naté katingal wonten ing karya-karya filsuf [[Jerman]] sanèsipun.<ref name="Rasuanto"/>. Sasampunipun buku ''A Theory of Justice'' dipunterbitaken, saéngga wonten buku énggal malih karangan Rawls ingkang kagungangadhah judhul ''Political Liberalism'' (Liberalisme Pulitik).<ref name="Rasuanto"/> Buku punika minangka buku panduan kanggé ngandharaken pemikiran babagan ''justice as fairness''.<ref name="Rasuanto"/>
 
== Cathetan suku ==
352.737

besutan