Salya: Béda antara owahan

28 bèt wis ditambahake ,  13 taun kepungkur
c
+kat
c (bot Menambah: te:శల్యుడు)
c (+kat)
* [[Rukmarata]].
 
==[[Bharatayudha]]==
Ing [[Bharatayudha]], dheweke mbelani [[Korawa|Kurawa]], nanging sejatine dheweke luwih tresna marang [[Pandhawa]].Ing lakon Karno Tandhing, Prabu salya kelakon ngusiri kreta perange Adipati Karna kang perang tandhing lumawan Arjuna. Salya sing sadhurunge wis rumangsa diewak-ewakake dening anak mantune iku, gawe paeka. Nalika Karna menthang langkaping senjata pamungkas Kyai Kuntawijayadanu iya Kunta Wijayacapa, kretane digenjot sarosane karo Salya, saengga pangembating jemparing ora bisa ngenani janggane Arjuna. kamangka yen ora dipaeka, mesthi gulune Arjuna bisa tugel temenan. Jemparinge Adipati Karna mung mbodholake rikmane Arjuna sing banjur dienggoni topong. Kekarone nutugake anggone perang tandhing lan nalika Arjuna ngenti nglepasake senjata pamungkase aran panah Kyai Pasopati, jemparing iku ngenani janggane Karna saengga gugur ing Palagan
Prabu Salya dhewe akhire uga maju dadi senopatine para Kurawa. Kasektene gawe prajurit Pandhawa kocar-kacir. Kresna dhawuh marang [[Nakula]] lan [[Sadewa]] supaya golek sisik melik piye carane ngalahke Salya. Prabu Salya ngaku yen dheweke bakal kalah dening wong kang getihe putih. [[Yudhistira]], kang getihe putih, maju.Aji Candhabirawa ora kuwat ngadhepi mungsuh wong kang getihe putih, mula banjur ilang musna bali marang mula bukane. Sabanjure Salya tumekaning pati merga disawat Jamus Kalimasadha kang tinacepan Bramastha. Sekawit kacarita Puntadewa ora mentala, nanging ndilalah tangane kepanjingan yitmane Begawan bagaspati saengga astane kemlawe nyawat Prabu Salya nganggo pusaka Jamus kalimasada iku. Bareng wuninga yen Prabu salya gugur ana paprangan Dewi Pujawati uga banjur melu bela pati. Kraton Mandaraka akhire diwenehke marang [[Nakula]].
 
* [[Mahabharata]]
* [[Wayang Purwa]]
 
[[Kategori:Paraga Wayang]]
 
[[en:Shalya]]
8.252

besutan