Pananggalan Hijriyah: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  2 taun kepungkur
ganti isi, replaced: Ramadan → Ramelan (7)
(ganti isi, replaced: sing → kang (22))
(ganti isi, replaced: Ramadan → Ramelan (7))
* '''12 Rabiul Awal''': [[Mulud (pahargyan)|Mulud]] (dina kelairan Muhammad)
* '''27 Rajab''': [[Isra' Mi'raj]]
* '''Wulan RamadanRamelan''': umat Islam nglakoni [[Pasa RamadanRamelan]] sewulan kebak.
** '''27 RamadanRamelan''': [[Nuzulul Qur'an]] (ing Indonésia lan Malaysia dipèngeti saben tanggal 17 RamadanRamelan)
** 10 dina pungkasan ing Wulan RamadanRamelan [[Lailatul Qadar]]
* '''1 Syawal''': Dina Riyaya [[Idul Fitri]]
* '''9 Dzulhijjah''': [[Wukuf]] ing [[Padang Arafah]]
Déné '''hisab''' iku ngayahi pétungan kanggo nemtokaké posisi wulan kanthi matematis lan astronomis. Hisab minangka piranti bantu kanggo meruhi kapan lan ing ngendi hilal (rembulan sabit pisanan sawisé wulan anyar) bisa katon. Hisab kerep diayahi kanggo mbantu sadurungé rukyat.
 
Panentuan awal [[wulan]] dadi signifikan kanggo wulan-wulan kang magepokan karo ngibadah, kaya wulan [[RamadanRamelan]] (ya iku umat Islam nglakoni pasa RamadanRamelan sesasi suwéné), [[Syawal]] (ya iku umat Islam ngrayakaké Dina Riyaya [[Idul Fitri]]), sarta [[Dzulhijjah]] (ana tanggal kang magepokan karo ngibadah [[Haji]] lan Dina Riyaya [[Idul Adha]]). Panentuan kapan hilal bisa katon, dadi motivasi umat Islam sajeroning babagan [[astronomi]]. Iki dadi salah siji panyurung saéngga Islam dadi salah siji pangembang awal ngèlmu astronomi minangka sains, sajabaning [[astrologi]] ing [[Abad Tengahan]].
 
Béda karo Kalèndher Hijriyah kang murni migunakaké visibilitas [[rembulan]] (''moon visibility'') ing panentuan awal [[wulan]] (''first month''), [[kalèndher Jawa]] wis ngukuhaké cacahing dina sajeroning saben wulan.
348.872

besutan