Soedirman: Béda antara owahan

2 bèt wis dibusak ,  4 taun kepungkur
→‎Kulawarga: ganti isi, replaced: kahanan → kaanan (2)
(Mbalèkaké owahan 1441552 déning 114.4.221.201 (rembugan))
Tenger: Pawurungan
(→‎Kulawarga: ganti isi, replaced: kahanan → kaanan (2))
Nalika Agresi Militer II Walanda kedaden, kutha krajanipun Indonésia dipunpindah wonten ing Yogyakarta sebab Jakarta sampun dipunkuwasai déning prajurit Walanda. Soedirman mimpin prajurit kanggé mbela Yogyakarta saking Walanda tanggal 19 Dhésèmber 1948. Nalika palagan mau, panjenengané sampun gerah Tuberkulosis ingkang sampun parah. Sanadyan kados makaten panjenengané tetep tumut perang kanthi tandu.
 
Soedirman langkung awrat anggènipun nglampahi gesangipun, amargi paru-parunipun penjenange namung kantun satunggal ingkang saged dipunagem. Salajengipun Yogyakarta dipunpundhut denng Walanda, sanadyan sempet dipunkuwasai Indonésia nalika Seranagan Umum I Maret 1949. Nalika samanten, Présidhèn Soekarno lan Mohammad Hatta lan sapérangan anggota kabinèt dipuncekel déning prajurit Walanda. Amargi kahanankaanan ingkang awrat, Soedirman kanthi dipuntandu mimpin perang. Panjengane pindah-pindah ngantos 7 sasi saking wana dumugi wana, saking gunung ing gunung kanthi kahanankaanan gerah ingkang awrat. Sanadyan taksih kersa mimpin perang, panjenengané kondur.
 
Sasampunipun Walanda nyerahaken kepuloan nusantara dados Républik Indonésia Sarékat ing Konferensi Meja Bundar taun 1949 ing Den Haag, Jéndral Soedirman kondur ing Jakarta bebarengan kaliyan Présidhèn Soekarno lan Mohammad Hatta.
352.737

besutan