Mumi: Béda antara owahan

1 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
→‎top: ganti isi, replaced: kahanan → kaanan
c (Besutané 37.23.222.172 (rembugan) dipulihaké ing révisi pungkasan garapané CahyoBot)
Tenger: Pambalèkan
(→‎top: ganti isi, replaced: kahanan → kaanan)
[[Gambar:Momias de Llullaillaco en la Provincia de Salta (Argentina).jpg|thumb|240px|Mumi.]]
{{Hiero|Mumi (''sˁḥ'')|<hiero>z:,:a-H-A53</hiero>|align=left|era=egypt}}
'''Mumi''' iku [[mayit]] kang diawetaké, amarga kanggo njaga saka [[dekomposisi]] déning cara alami utawa gawéan, mula wujud asliné isih bisa kajaga.<ref name="mu">{{en icon}}[http://dictionary.reference.com/browse/mummy dictionary.reference.com] Mummy (kaundhuh tanggal 28 Agustus 2011)</ref> Kaya mangkéné iki bisa dilakoni kanthi cara nyèlèhaké mayit iku ing panggonan kang garing banget utawa panggonan kang atis banget, utawa panggonan kang ora ana kadhar [[oksigen]]e, utawa ora sarana bahan [[kimia]]. Mumi kang paling misuwur iku mumi kang dibalsam kanthi ancas pangawetan tartamtu, mligi ing [[Mesir]] kuna. Wong Mesir mitayani yèn awak iku panggonan [[Ka]], wong kang wigati banget sajeroning urip panguripane. Ing [[Cina]], wis tinemu [[peti]] mati [[sipres]] kang kelem kanthi migunakaké tanduran usada. Mumi kang wujudé amarga kadadéan alami, kaya déné ing panggonan kang atis banget (''Ötzi'' (manungsa [[es]]), ''asam'' (manungsa Tollund)) utawa kegaringen kaya déné kang akahé tinomekaké ing pirang-pirang panggonan ing donya. Pirang-pirang mumi kang bisa kaawet kanthi apik sajeroning kahanankaanan kang alami wiwit kalamangsa Inca ing [[Péru]].
 
Mumifikasi bisa kalakon ing suhu panas lan garing mula awaké bakalan kadehidrasi kanthi rikat. Mumifikasi bisa dilakoni sasuwéné 12-14 minggu. Jaringan bakalan owah dadi atos, garing, awarna coklat peteng, dadi keriput lan ora bakalan bisa bosok.<ref name="mi">{{en icon}}[http://science.howstuffworks.com/mummy.htm science.howstuffworks.com] How Mummies Work (kaundhuh tanggal 28 Agustus 2011)</ref>
352.737

besutan