Orgasme: Béda antara owahan

1 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
→‎top: ganti isi, replaced: kahanan → kaanan
(→‎top: ganti isi, replaced: ananging → nanging)
(→‎top: ganti isi, replaced: kahanan → kaanan)
 
Orgasmé manungsa lumrahé diasilaké saka timulasi sèks fisik ing penis kanggo wong lanan (lumrahé mbarengi éjakulasi), lan ing clitoris kanggo wong wedhok.<ref name="Rosenthal"/><ref name="Weiten3">{{cite book|title=Psychology Applied to Modern Life: Adjustment in the 21st Century|isbn=1-111-18663-4|publisher=Cengage Learning|year=2011|page=386|accessdate=5 January 2012|url=https://books.google.com/?id=CGu96TeAZo0C&pg=PT423&dq=#v=onepage&q=false|author1=Wayne Weiten|author2=Dana S. Dunn|author3=Elizabeth Yost Hammer}}</ref><ref name="O'Connell3">{{Cite journal|author=O'Connell HE, Sanjeevan KV, Hutson JM|title=Anatomy of the clitoris|journal=The Journal of Urology|volume=174|issue=4 Pt 1|pages=1189–95|date=October 2005|pmid=16145367|layurl=http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/5013866.stm Time for rethink on the clitoris -|laysource=[[BBC News]]|laydate=11 June 2006|doi=10.1097/01.ju.0000173639.38898.cd|last2=Sanjeevan|last3=Hutson}}</ref> Stimulasi sèks bisa dilakukaké dhéwé-dhéwé (kanthi masturbasi) utawa kanthi karo partner sèks (penetratif sèks, non-penetratif sèks, utawa skagiyatan sèksual liyané).
 
Èfèk-èfèk kaséhatan sing ngepungi orgasmé manungsa iku warna-warna. Ana akèh réspon-réspon psikologis kagiyatan sèksual, kalebu sawiji kahanankaanan lega sing kagawé déning prolaktin, uga owah-owah ing jero [[sistem saraf pusat]] kaya ta a temporary mudhing kagiyatan [[Métabolisme|metabolik]] sing sedéla ing pérangan gedhéné cerebral cortex kamangka ora ana owahan utawa mundhaké kagiyatan metabolik ing area-area limbik (i.e., "ngewatesi") ing jero utek manungsa.<ref name="Georgiadis"><cite class="citation journal">Georgiadis JR, Reinders AA, Paans AM, Renken R, Kortekaas R; Reinders; Paans; Renken; Kortekaas (October 2009). </cite></ref> Uga ana akèh dhisfungsi sèksual, kaya ta anorgasmia. Èfèk iku mau njalari panemu-panemu kultural marang orgasme, kaya ta kapitayan tmenawa orgasme lan kerep orané utawa konsistèn apa orané wigati utawa ora ana sangkut pauté kanggo maremé wong ing sawiji ubungan sèksualé,<ref name="Kinsey Institute2">{{cite web|title=Frequently Asked Sexuality Questions to the Kinsey Institute: Orgasm|publisher=iub.edu/~kinsey/resources|accessdate=3 January 2012|url=http://www.iub.edu/~kinsey/resources/FAQ.html#orgasm}}</ref> lan téyori-téyori bab fungsi-fungsi biologis lan evolutionèré orgasme.<ref name="Geoffrey Miller2">{{cite book|author=[[Geoffrey Miller (psychologist)|Geoffrey Miller]]|title=The Mating Mind: How Sexual Choice Shaped the Evolution of Human Nature|publisher=[[Random House|Random House Digital]]|year=2011|pages=238–239|accessdate=27 August 2012|isbn=0307813746|url=https://books.google.com/?id=QG-8PbZb4csC&pg=PA238&lpg=PA238&dq=The+human+clitoris+shows+no+apparent+signs+of+having+evolved+directly+through+male+mate+choice.#v=onepage&q=The%20human%20clitoris%20shows%20no%20apparent%20signs%20of%20having%20evolved%20directly%20through%20male%20mate%20choice.&f=false}}</ref><ref name="Wallen K, Lloyd EA2">{{cite journal|title=Female sexual arousal: genital anatomy and orgasm in intercourse|journal=Hormones and Behavior|date=May 2011|pmid=21195073|pmc=3894744|doi=10.1016/j.yhbeh.2010.12.004|volume=59|issue=5|pages=780–92|author=Wallen K, Lloyd EA.|last2=Lloyd}}</ref>
 
Orgasme ing kéwan uwis disinaoni kanthi ora pati signifikan tinimbangé orgasmené manungsa, nanging panlitèn bab subyèk iki mau isih tetep ana.
352.737

besutan