Basis data: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  2 taun kepungkur
→‎top: ganti isi, replaced: perkara → prakara (2)
(→‎top: ganti isi, replaced: antuk → olèh)
(→‎top: ganti isi, replaced: perkara → prakara (2))
'''Basis data''' ([[basa Inggris]]: ''database''), utawa asring uga dieja '''basisdata''', iku kumpulan [[informasi]] kang disimpen sajeroning [[komputer]] kanthi sistematik saéngga bisa dipriksa migunakaké sawijining [[program komputer]] kanggo olèh informasi saka basis data mau. [[Prangkat empuk]] kang dipigunakaké kanggo nglola lan ngundang [[kueri]] (''query'') basis data karan [[sistem manajemen basis data]] (''database management system'', DBMS). Sistem basis data disinaoni ing [[èlmu informasi]].
 
Istilah "basis data" awalé saka èlmu komputer. Sanadyan tegesé saya wiyar, nglebokaké perkaraprakara-perkaraprakara sanjabaning babagan èlèktronika, artikel iki ngenani basis data komputer. Cathetan kang mèmper karo basis data sabeneré wis ana sadurungé révolusi indhustri ya iku ing wujud buku besar, kuitansi lan kumpulan data kang ana gayutané karo bisnis.
 
Konsèp dhasar saka basis data ya iku kumpulan saka cathetan-cathetan, utawa tugelan kawruh. Sawijining basis data duwé panjlasan kastruktur saka jinis fakta kang kasimpen ing njeroné: panjlasan iki karan [[skema]]. Skema nggambaraké obyèk kang diwakili sawijining basis data, lan gayutan ing antarané obyèk mau. Ana akèh cara kanggo ngorganisasikaké skema, utawa modhelaké struktur basis data: iki dikenal minangka [[modhel basis data]] utawa modhel data. Modhel kang umum dipigunakaké saiki ya iku [[modhel relasional]], kang miturut istilah layman makili kabèh informasi ing wujud tabèl-tabèl kang silih gayutan ing ngendi saben tabèl kapérang saka baris lan kolom (dhéfinisi kang sabeneré migunakaké terminologi matematika). Ing modhel iki, gayutan antar tabèl diwakili kanthi migunakaké pangaji kang padha antar tabèl. Modhel liyanékayata [[modhel hierarkis]] lan [[modhel jaringan]] migunakaké cara kang luwih èksplisit kanggo makili gayutan antar tabèl.
351.333

besutan