Sèl (biologi): Béda antara owahan

9 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
ganti isi, replaced: tetanduran → tetuwuhan (9)
(→‎Organel: ganti isi, replaced: mliginé → mligi)
(ganti isi, replaced: tetanduran → tetuwuhan (9))
* [[inti sel]] utawa nukleus.
 
Sitoplasma|[[Sitoplasma]] lan nukleus|[[nukleus]] kanthi bebarengan nyusun [[protoplasma]]. Ing njero sitoplasma[[Sitoplasma]] ana manéka warna [[organel]]. Sel tetandurantetuwuhan, [[ganggang|alga]] lan prokariota|[[prokariota]] ngembangaké [[dinding sel]] sauntara sèl kéwan ora. Sapérangan organisme nduwé [[flagelum|flagella]] ing sèlé kanggo nggampangaké anggoné obah.
 
=== Membran sél ===
''Pirsanana artikel mirunggan ngenani [[membran sèl]].''
 
Membran sèl kasusun déning lipoprotein. Membran Sèl matesi kabèh kagiyatan kang dumadi ing njero sèl saéngga ora gampang kaganggu déning prabawa saka njaba. Amarga fungsi iki, membran sèl duwé sipat 'selektif permeabel', bisa nemtokaké bahan-bahan tinentu waé kang bisa mlebu nuju lan metu saka sèl. Ing sèl tetandurantetuwuhan, membran sèl ing kaanan normal nèmpèl ing [[dinding sèl]] amarga tekanan [[turgor]] saka njeron sèl.
 
=== Sitoplasma ===
Ing ngisor iki manéka warna organel ing njero sèl (mligi sitoplasma):
* [[Kondriosom]] utawa mitokondria.
* [[Plastida]] (mung ana ing sel [[tetandurantetuwuhan]] lan sapérangan [[ganggang|alga]]),
* [[Diktiosom]], kondhang minangka ''badan Golgi'' utawa ''benda Golgi'',
* [[Ribosom]],
* [[Vakuola]]
 
== Bédané sel tetandurantetuwuhan lan sèl kéwan ==
Sèl [[tetandurantetuwuhan]] lan sèl [[satokewan|kéwan]] nduwé sapérangan béda ing antarané:
{| class=prettytable
|-
! width=500|Sel tetandurantetuwuhan
! width=500|Sel kéwan
|-
| Sèl tetandurantetuwuhan luwih gedhé tinimbang sèl kéwan.
| Sèl kéwan luwih cilik tinimbang sèl tetandurantetuwuhan.
|-
| Wangun tetep.
|-
| Duwé [[vakuola]] utawa rongga sèl kang gedhé.
| Ora duwé [[vakuola]], anajan sok-sok sèl sapérangan kéwan unisèluler duwé [[vakuola]] (nanging ora padha gedhéné karo kang diduwèni tetandurantetuwuhan).
|-
| Nyimpen tenaga ing wangin wiji (granul) [[kanji (glepung)|kanji]].
352.737

besutan