Bilirubin: Béda antara owahan

1 bèt wis dibusak ,  4 taun kepungkur
→‎Struktur Kimia: ganti isi, replaced: tetanduran → tetuwuhan
(→‎top: éjaan, replaced: werna → warna)
(→‎Struktur Kimia: ganti isi, replaced: tetanduran → tetuwuhan)
== Struktur Kimia ==
 
Bilirubin kawangun saka ranté tarbuka saka patang pirol kaya [[ali-ali]] (tetrapyrrole). Ing heme, patang ali-ali kang kahubung ing ali-ali kang luwih gedhé, kang diarani ali-ali [[porfirin]]. Bilirubin bisa ''terkonjugasi'' kanthi molekul asam glukuronat kang nggawé bilirubin larut ing [[banyu]]. Bilirubin mèmper karo ''phycobilin pigmen'' kang digunakaké déning [[ganggang]] tartamtu kanggo nangkep ènergi cahya lan ''pigmen fitokrom'' kang digunakaké déning [[tetandurantetuwuhan]] supaya bisa éntuk cahya [[srengéngé]]. Kabèh iki ngandhut ranté tarbuka saka patang ali-ali pyrrolic. Kaya pigmen liyané, sawatara bilirubin digunakaké ing [[fototerapi]] saka [[bayi]] kuning. E, Z-isomer bilirubin kawentuk ing paparan cahya luwih rikat larut tinimbang Z unilluminated Z-isomer minangka bisa dadi ikatan [[hidrogen]] intramolekul.
 
== Cathetan suku ==
352.737

besutan