Tetanduran wiji tunggal: Béda antara owahan

2 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
→‎top: ganti isi, replaced: tanduran → tuwuhan (2)
(ganti isi, replaced: Tetanduran → Tetuwuhan (2), tetanduran → tetuwuhan (6))
(→‎top: ganti isi, replaced: tanduran → tuwuhan (2))
'''Tetuwuhan wiji tunggal''' (utawa '''monokotil''', utawa '''liliopsida''') iku salah siji saka rong golongan gedhé [[tetuwuhan ngembang]] kang kanthi klasik diajaraké; golongan kang liyané ya iku tetuwuhan wiji loro utawa [[dikotil]]. Ciri kang paling khas ya iku wijiné ora mecah amarga mung duwé siji [[godhong lembaga]]. Golongan iki diakoni minangka [[takson]] (minangka [[kelas (biologi)|kelas]] sarta subkelas) sajeroning manéka [[sistem klasifikasi tetuwuhan]] lan olèh manéka jeneng, kaya '''Monocotyledoneae''', '''Liliopsida''', lan '''Liliidae'''. Miturut analisis [[filogèni]], golongan iki diweruhi duwé sipfat monofiletik utawa holofiletik. [[Sistem klasifikasi APG II]] ngakoni monokotil minangka [[klad]] kang diarani '''monocots'''.
 
Golongan tetuwuhan iki nyakup manéka warna tetuwuhan paling migunani sajeroning kauripan [[manungsa]]. Minangka sumber pangan, sumber ènergi nabati, sumber bahan baku indhustri, perumahan, dekorasi, sandhangan, médhia panulisan, zat pewarna, lan sapanunggalané. Ana watara 50 èwu nganti 60 èwu [[spésies|jinis]] kang wis dikenal; mituurut IUCN ana 59.300 jinis. [[Orchidaceae]] (suku anggrèk-anggrèkan) iku [[familia|suku]] kang ndarbèni anggota paling akèh sajeroning tetuwuhan ngembang, kanthi 20 èwu jinis. Anggota suku pari-parian ([[Poaceae]] utawa Graminae) dikenal minangka suku kanthi aréal tandurantuwuhan kang paling amba ing donya minangka sumber bahan pangan. Suku-suku liyané kang ora kalah wigati ya iku suku pinang-pinangan ([[Arecaceae]] utawa Palmae), suku bawang-bawangan ([[Alliaceae]]), suku temu-temuan ([[Zingiberaceae]]), lan suku pisang-pisangan ([[Musaceae]]). Akèh uga ing antarané kang dibudidayakna minangka [[tandurantuwuhan pethètan]].
 
== Klasifikasi/taksonomi ==
352.737

besutan