Kumarin: Béda antara owahan

5 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
ganti isi, replaced: tanduran → tuwuhan (5)
(→‎Cathetan suku: ganti isi, replaced: tetanduran → tetuwuhan)
(ganti isi, replaced: tanduran → tuwuhan (5))
 
'''Kumarin''' ya iku senyawa [[metabolit sekunder]] arupa lenga [[atsiri]] kang kadhapur mligi saka turunan [[glukosa]] nonatsiri nalika prosès dadi tuwa utawa nalika lara.<ref name="Salisbury">Salisbury FB, Ross CW. 1995. ''Fisiologi Tumbuhan, Jilid 2''. penerjemah: Lukman DR, Sumaryono. Bandung:Penerbit ITB. Hal:147-148. ISBN 979-8591-27-5</ref>
Iki wigati mligi ing tandurantuwuhan [[alfalfa]] lan [[semanggi]] legi kang kumarinne nyebabake ambon-ambon kang kas sakawit sawisé kaloro tandurantuwuhan mau dibabat.<ref name="Salisbury"/> Para paneliti wis ngembangaké galur semanggi tinamtu kang ngandhut sithik kumarin lan galur liyané kang ngandhut kumarin kanthi wujud terikat.<ref name="Salisbury"/> Kabèh galur mau kanthi ékonomi wigati banget amarga kumarin-bébas bisa owah dadi produk kang ngandhut [[racun]], [[dikumarol]], yèn semanggi rusak nalika panyimpenan.<ref name="Salisbury"/> Dikumarol ya iku senyawa [[antipenggumpalan]] kang nyebabake lelara semanggi legi (lelara perdarahan) ing kéwan [[ruminansia]] (pemamah biak kaya sapi) kang mangan tandurantuwuhan kang ngandhut dikumarol.<ref name="Salisbury"/>
 
[[Skopoletin]] ya iku kumarin racun kang sumebar ing tandurantuwuhan lan kerep ditemoni ing kulit wiji.<ref name="Salisbury"/> Skopoletin minangka salah siji senyawa kang dinuga nggondeli thukuling wiji tinamtu, nyebabake [[dormansi]] nganti senyawa mau kaumbah (tuladhané, déning udan kang lumayan deres saéngga kelembapane cukup tumrap modoting kecambah).<ref name="Salisbury"/> Dadi peranane ya iku minangka penghambat alami thukuling wiji.<ref name="Salisbury"/>
 
== Aktivitas Biologis ==
Salah siji jinis kumarin ya iku [[preosen]] kang diisolasi ing taun 1976 saka tandurantuwuhan''[[Ageratum houstanianum]]'' nyebabake [[metamorfosis]] dini ing pirang-pirang [[spésies]] [[gegremet]] kanthi mudhune tingkat [[hormon panoman]] gegremet saéngga nyebabake pambentukkan gegremet diwasa kang [[mandul]].<ref name="Chang"/> Pamudhune tingkat [[hormon]] uga mudhunake produksi [[feromon]] déning gegremet lanang saéngga daya tarik sèksual marang gegremet wadon dadi mudhun.<ref name="Chang">Chang F, Hsu CL. 1981. Preocene II affects sex attractancy in medfly. ''Bioscince'' 31:676-677.</ref> Kanthi kaprigelan kaya mau, preosen duwé potensi minangka [[insektisida]] kang duwé prabawa mung marang spésies sasaran.<ref name="Chang"/>
 
== Uga delengen ==
348.872

besutan