Abdurrahman Wahid: Béda antara owahan

2 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
ganti isi, replaced: mentri → mantri (2), Menteri → Mantri, menteri → mantri
(→‎Kehidupan awal: ganti isi, replaced: kagem → kanggé)
(ganti isi, replaced: mentri → mantri (2), Menteri → Mantri, menteri → mantri)
Gus Dur minangka ketua [[Nahdlatul Ulama]] lan kang ngadegaké [[Parté Kebangkitan Bangsa]] (PKB). Wahid nggantèkaké Présidhèn [[B. J. Habibie]] sawisé kapilih déning [[MPR]] asil [[Pamilihan Umum Anggota DPR lan DPRD Indonésia 1999|Pemilu 1999]]. Mangsa kapresidenan kang diwiwiti tanggal [[20 Oktober]] [[1999]] dipungkasi sajeroning Sidang Istimewa [[MPR]] taun [[2001]] tangal [[23 Juli]] [[2001]], kapemimpinan digantèkaké déning wakilé ya iku [[Megawati Soekarnoputri]] sawisé mandat dijabel déning [[MPR]].
 
Abdurrahman Wahid ngayahi pamaréntahan dibantu déning para mentrimantri sajeroning [[Kabinet]] [[Persatuan Nasional]].
 
== Kehidupan awal ==
dhèwèké lair kanthi nama '''Abdurrahman Addakhil'''. "Addakhil" tegesé "Sang Penakluk".<ref name="latar gus"/> Kata "Addakhil" ora misuwur lan diganti nama "Wahid",lan luwih misuwur kanthi celukan '''Gus Dur'''. "Gus" ya iku jeneng kehormatan khas pesantren kanggo putrane kiai kang tegesé "''abang''" utawa "''mas''".<ref name="latar gus"/>
 
Gus Dur ya iku pembarep saking enem sedhulur. Wahid lair ing kulawarga kang terhormat ing komunitas Muslim Jawa Timur. simbah saka bapaké ya iku [[Hasyim Asyari]], pengadegé [[Nahdlatul Ulama]] (NU), déné simbah saka sisih biyung, Bisri Syansuri, ya iku guru Muslim kepisan kang miwulang kelas karo bocah wadon <ref>Barton (2002), halaman 38-40</ref>.bapakè Gus Dur, Wahid Hasyim, kalebu ing Gerakan Nasionalis lan dadi menterimantri Agama taun 1949.Biyungé, Ny. Hj. Sholehah, ya iku putri pendiri [[Pondok Pesantren]] Denanyar Jombang.
 
Gus Dur kanthi kabuka pernah nyatakake yèn dhèwèké duwé trah [[Tionghoa]]. Abdurrahman Wahid ngaku yèn ia dhèwèké keturunan saka Tan Kim Han kang daup karo Tan A Lok, sadulur kandung [[Raden Patah]] (Tan Eng Hwa), pendiri Kesultanan Demak.<ref>{{cite web
}}</ref> Tan A Lok dan Tan Eng Hwa putra saking Putri Campa, puteri [[Tiongkok]] punika selir Raden [[Brawijaya V]].<ref name="qurtuby"/> Tan Kim Han sendiri kemudian dhedhasar penaliten peneliti Perancis, [[Louis-Charles Damais]] diidentifikasikan minangka Syekh Abdul Qodir Al-Shini kang tinemu makamé ing [[Trowulan]].<ref name="qurtuby"/> ai
 
ing taun 1944, Wahid pindah saka Jombang nuju [[Jakarta]], pnggonan bapaké katut karo [[Masyumi|Parté Majelis Syuro Muslimin Indonésia]] (Masyumi), sawijining organisasi kang didirike bala [[Jepang]] kang wektu iku nguwasani Indonésia. Sawisé déklarasi kamardikan Indonésia tanggal 17 Agustus 1945, Gus Dur balik nuju Jombang lan tete manngon ing kana sasuwéné perang kamardikan Indonésia nglawan [[Walanda]]. ing akir perang taun 1949, Wahid pindah nuju Jakarta lan bapaké ditunjuk dadi MenteriMantri Agama. Abdurrahman Wahid sinau ing Jakarta, masuk ing SD KRIS sadurungé pindah ing SD Matraman Perwari. Wahid uga diajari mawca buku non-Muslim, majalah, dan koran karo bapaké kanggo njebaraké pengetahuané<ref>Barton (2002), halaman 49</ref>. Gus Dur terus manggon ing Jakarta kaliyan kaluwargané sanajan bapaké wis ora dadi mentrimantri agama taun 1952. ing April 1953, bapaké Wahid tilar donya amarga kacilakaan mobil.
 
Pawiyatan Wahid lanjut lan ing taun 1954, dhèwèké malebu ing sekolah Menengah Pertama. ing taun iku, dhèwèké ora munggah kelas. biyungé lajeng ngirim Gus Dur nuju [[Yogyakarta]] kanggo neruskake pawiyatane. ing taun 1957, sawisé lulus saka SMP, Wahid pindah nuju [[Magelang]]kanggo wiwit Pawiyatan Muslim ing Pesantren Tegalrejo. dhèwèké ngembanagaken reputasi minangka murid berbakat,namatkake pawiyatan pesantren ing wektu rong taun (haruse empat taun). ing taun 1959, Wahid pindah nuju Pesantren Tambakberas ing Jombang. ing kana, sawetara nglanjutke pawiyatan dhèwèkan, Abdurrahman Wahid uga narima pakaryan kapisan dadi guru lan besuke minangka kepala sekolah [[madrasah]]. Gus Dur uga makarya dadi jurnalis majalah kaya ta ''Horizon'' dan ''Majalah Budaya Jaya''.
348.872

besutan