Kéwan nggayemi: Béda antara owahan

7 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
(ganti isi, replaced: arupi → wujud (3))
Tenger: Besutan punsèl Besutan aplikasi punsèl Besutan aplikasi Android
== Piranti Pencernaan ==
 
Kéwan pemamah biak gadhah piranti pencernaan, kados ta rongga lambé ([[untu]]), [[esophagus]], [[lambung]], kaliyan [[usus]].<ref name="internet1"/> Untu ruminansia wonten jinis untu gerahambam (graham) ingkang ageng. Untu punika ginanipun kanggé nggiling kaliyan nggiles, sarta mamah sesuketan ingkang ngandhut [[selulosa]] ingkang awrat dipuncerna.<ref name="internet1"/>
 
Rantaman untu sapi :
 
3 3 0 0 0 0 0 0 RahangWang (Idn: rahang) inggil
 
M P C I I C P M Jinis gigiuntu
 
3 3 0 4 4 0 3 3 RahangWang ngandhap
 
I = insisivus = gigiuntu seri
 
C = kaninus = gigiuntu taringsiyung
 
P = premolar = gerahambam ngajeng
 
M = molar = gerahambam wingking
 
Lambung ruminansia kawangun saking ''rumen'' ''(weteng ageng)'', ''retikulum'' ''(weteng gala)'', ''omasum'' ''(weteng lutab)'', kaliyan ''abomasum'' ''(weteng masam)''.<ref name="internet1"/> ''Abomasum'' punika minangka ingkang dados lambung saéstunipun ingkang ugi dipungadhahi mamalia sanèsipun.<ref name="internet1"/> Ing lambung dipunkasilaken [[baktèri]] ingkang ngasilaken [[enzim]] selulase.<ref name="internet2"/> Enzim punika ginanipun ngrombak selulosa dados [[asam lemak]]. Nanging, ing ''abomasum'' ingkang asifat asam baktèri boten saged gesang, saéngga baktèri punika mati.<ref name="internet2"/> Lajeng dipuncerna dados sumber [[protéin]] kanggé kéwan ruminansia. Dadosipun, kéwan ruminansia punika ugi mbetahaken asam amino kados manungsa.<ref name="internet2"/> Asam lemak sarta protéin punika ingkang dados bahan baku kanggé mbentuk [[susu]] ing badan sapi.<ref name="internet2"/>
246

besutan