Kapalapada: Béda antara owahan

58 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
→‎Perkembangbiakan: title changing needed. Ngowahi sawetara ukara sing dudu basa Jawa
(→‎Perkembangbiakan: ganti isi, replaced: berkembang → tumuwuh)
(→‎Perkembangbiakan: title changing needed. Ngowahi sawetara ukara sing dudu basa Jawa)
}}
 
'''CephalopodaKepalapada''' ya iku anggota kelas [[filum]] [[moluska]]. Tuladhané kayatakabehé [[gurita]], [[nus]], lan [[sotong]]. Jenengé duwé artiteges "sikilendas ninging endassikil"— dijupuk saka ciriné kéwan kang kaskusus ya ikukuwi duwé '''[[tentakel]]''' ning pinggiré endasé, kang gunané kanggo tangan lan sikil. Ilmu kang njlèntrèhaké CephalopodaKepalapada dijenengi ngèlmu '''teutologi''' (''theutology'', "ngèlmu babagan nus"), lan kagolong ing cabang saka '''[[malakologi]]'''.
 
CephalopodaKepalapada duwé utek kang bisa tumbuhtuwuh apik lan ana uga jinisé sing kamampuanmoncèr sing bisa ngeling-eling kanti apikpangelingé, malahlan bisa sinau.
 
Wong manfaatakémiguna anggota-anggota CephalopodaKepalapada dadikanggo bahanbarang pangan lan ninging indhustri.
 
== Strukturé Awak ==
Manawa dititeni, kéwan iki duwé ciri kangkaya kas, ya ikuta duwé tentakel kang dijangkepi karo piranti sing bisa nyedot. Piranti iki ana ning endas kang gunnané kanggo nyekel panganan. Misalé, ning nus lan sotong duwé 8 tentakel céndhek lan 2 tentakel kang dawa. Nautilus duwé nganti kira-kira 60-90 tentakel. Gurita duwé 8 tentakel. Ning endhas ana sapasang mata kang wis bisa digunakaké kanthi fungsi kang wis apik, ya iku duwé lensa mata lan iris, nanging ora duwé kelopak mata, bisa mbedakaké waneka warna lingkungan. Karo mata kang titen bisa rikat ngindari mungsuh saéngga jinis [[Mollusca]] iki luwih maju dibandingaké karo liyané. Ana uga tangan sing fungsiné kanggo nyekel wujudé dadi siji mbentuk gulu, corong, sifon (kanggo dalam mlebu metuné banyu). Sifon iki gunané kanggo piranti nyemprot banyu.
 
Ning sebelahé weteng ana kantung mangsi kang ngandung pigmen melanin. Kabèh anggota saka kéwan iki duwé, kejaba ''[[Nautilus]]''. Gunané mangsi iku ya iku kanggo nghindari mungsuh. Nalika mungsuh teka, mangsi iki bakal disemprotaké liwat sifon. Sawisé banyu butek, dhèwèké bakal ngadohi panggonan mau. CephalopodaKepalapada iki uga duwé mantel, ana ing pérangan geger (dorsal) kang nemplek ning awak, nanging ning pérangan watengweteng (ventral) mantelé ora nemplok mula awaké ana ronggané.<ref name="BSE">Buku sekolah elektronik {{cite book |last= Idun Kistinnah, Endang Sri Lestari|first= |authorlink= http://bse.depdiknas.go.id/|coauthors= |title= Biologi 1: Makluk Hidup dan Lingkungannya Untuk SMA/MA Kelas X|year= 2009|publisher= Pusat Perbukuan Departemen Pendidikan Nasional|location= Jakarta|id= ISBN 978-979-068-129-3 (no. jilid lengkap) / ISBN 978-979-068-131-6 }}</ref>
 
== Sistem Organ ==
Sistem pencernaané saka cangkem, kerongkongangorokan, wetangweteng, usus, lan anussilit kang ana ing pérangan awak sing ana ning pinggir ngisoré sifon. RespirasinéPranané migunakakémigunani angsang, nanging sistem pangédharané ya iku pangédharan getih katutup. Jantung duwé sabilik lan rong serambi<sup>?</sup>. Sistem ekskresiné kaya ta rong kantong ginjal. Sistem saraf kéwan iki ya iku kaya ta simpul utek, simpul kaki, lan simpul piranti-piranti njero. Piranti kelamin ning kéwan iki wis dipisahaké.<ref name="BSE"/>
insang, nanging sistem sirkulasiné ya iku predaran getih kang katutup. Jantung duwé sabilik lan rong serambi. Sistem ekskresiné kaya ta rong kantong ginjal. Sistem saraf kéwan iki ya iku kaya ta simpul utek, simpul kaki, lan simpul piranti-piranti njero. Piranti kelamin ning kéwan iki wis dipisahaké.<ref name="BSE"/>
 
== Perkembangbiakan ==
Nalika masamangsa kawinan, kéwan lananglanangan nyaluraké sèl spermamani maringmarang ronggarong mantel kéwan wadonwadonan migunakaké lenganlengen kang ana ing pérangan ventralweteng, nuli kedadenprastawa pembuahanpawinihan. Ovum bakal tumbuhthukul lan tumuwuh ning sakjeroning awak, nuli netes. Sawisé cukup diwasa bakal metu saka njeroningjeroning awak lan urip bébas.<ref name="BSE"/>
 
== Réferènsi ==
238

besutan