Kapalapada: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  2 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
(→‎Perkembangbiakan: title changing needed. Ngowahi sawetara ukara sing dudu basa Jawa)
}}
 
'''KepalapadaKapalapada''' ya iku anggota [[filum]] [[moluska]]. Tuladhané kayatakabehé [[gurita]], [[nus]], lan [[sotong]]. Jenengé duwé teges "endas ing sikil"— dijupuk saka ciriné kéwan kang kusus ya kuwi duwé '''[[tentakel]]''' ning pinggiré endasé, kang gunané kanggo tangan lan sikil. Ilmu kang njlèntrèhaké KepalapadaKapalapada dijenengi ngèlmu '''teutologi''' (''theutology'', "ngèlmu babagan nus"), lan kagolong ing cabang saka '''[[malakologi]]'''.
 
KepalapadaKapalapada duwé utek kang bisa tuwuh apik lan ana uga jinisé sing moncèr pangelingé, lan bisa sinau.
 
Wong miguna anggota-anggota KepalapadaKapalapada kanggo barang pangan lan ing indhustri.
 
== Strukturé Awak ==
Manawa dititeni, kéwan iki duwé ciri kaya ta duwé tentakel kang dijangkepi karo piranti sing bisa nyedot. Piranti iki ana ning endas kang gunnané kanggo nyekel panganan. Misalé, ning nus lan sotong duwé 8 tentakel céndhek lan 2 tentakel kang dawa. Nautilus duwé nganti kira-kira 60-90 tentakel. Gurita duwé 8 tentakel. Ning endhas ana sapasang mata kang wis bisa digunakaké kanthi fungsi kang wis apik, ya iku duwé lensa mata lan iris, nanging ora duwé kelopak mata, bisa mbedakaké waneka warna lingkungan. Karo mata kang titen bisa rikat ngindari mungsuh saéngga jinis [[Mollusca]] iki luwih maju dibandingaké karo liyané. Ana uga tangan sing fungsiné kanggo nyekel wujudé dadi siji mbentuk gulu, corong, sifon (kanggo dalam mlebu metuné banyu). Sifon iki gunané kanggo piranti nyemprot banyu.
 
Ning sebelahé weteng ana kantung mangsi kang ngandung pigmen melanin. Kabèh anggota saka kéwan iki duwé, kejaba ''[[Nautilus]]''. Gunané mangsi iku ya iku kanggo nghindari mungsuh. Nalika mungsuh teka, mangsi iki bakal disemprotaké liwat sifon. Sawisé banyu butek, dhèwèké bakal ngadohi panggonan mau. KepalapadaKapalapada iki uga duwé mantel, ana ing pérangan geger (dorsal) kang nemplek ning awak, nanging ning pérangan weteng (ventral) mantelé ora nemplok mula awaké ana ronggané.<ref name="BSE">Buku sekolah elektronik {{cite book |last= Idun Kistinnah, Endang Sri Lestari|first= |authorlink= http://bse.depdiknas.go.id/|coauthors= |title= Biologi 1: Makluk Hidup dan Lingkungannya Untuk SMA/MA Kelas X|year= 2009|publisher= Pusat Perbukuan Departemen Pendidikan Nasional|location= Jakarta|id= ISBN 978-979-068-129-3 (no. jilid lengkap) / ISBN 978-979-068-131-6 }}</ref>
 
== Sistem Organ ==
238

besutan