Klade: Béda antara owahan

24 bèt wis dibusak ,  4 taun kepungkur
→‎top: ganti isi, replaced: sawijining → siji (4)
(→‎top: ganti isi, replaced: sing → kang (8))
(→‎top: ganti isi, replaced: sawijining → siji (4))
[[Gambar:Monophyletic.svg|thumb|300px|Panglompokan reptilia lan manuk lumrahé dianggep monofiletik.]]
'''Klad''' utawa '''klade''' iku golongan [[taksonomi]] kang duwé siji leluhur bebarengan lan kabèh katurunané uga asal saka moyang mau. Golongan kaya ngéné iku diarani golongan [[monofiletik]], kang bisa digambaraké liwat analisis [[filogenetika]], kaya kacetha sajeroning [[diagram pohon]] utawa sawijiningsiji [[kladistika|kladogram]].
 
Yèn sawijiningsiji klad kanthi konsisten tansah muncul sajeroning manéka analisis kladistika kanthi migunakaké manéka himpunan data, klad mau bisa diadopsi sajeroning [[taksonomi]] lan bisa dadi sawijiningsiji [[takson]]. Sanadyan mangkono, ora kabèh takson kang diakoni wektu iki bisa dianggep klad. [[Reptilia]], umpamané, minangka golongan [[parafiletik]] amarga ora nglebokaké [[aves]] (manuk) kang uga dianggep ngalami [[évolusi]] saka leluhur kang padha karo [[reptilia]].
 
Sajeroning kladistika, sawijiningsiji klad kang ana ing sawiji klad liya diarani "tersarang" sajeroning klad mau. Klad kang ''tersarang'' mau duwé sawetara kagunaan, umpamané bisa mènèhi cakupan èkspansi ing sawiji wewengkon géografis kang kaisolasi.
<!--
Berkembangnya penggunaan teknik-teknik [[biologi molekuler]] membuat penggunaan kladistika menjadi populer, dan banyak pengelompokan klasifikasi klasik yang sekarang harus ditinjau ulang karena tidak menggambarkan proses evolusi yang semestinya, sebagaimana yang ditunjukkan oleh hasil analisis kladistika. Contoh yang paling populer adalah pada klasifikasi [[Chordata]]/[[Vertebrata]] dan [[Tumbuhan Berbunga]] (Angiospermae).
352.737

besutan