Supernova: Béda antara owahan

30 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
→‎top: ganti isi, replaced: sawijining → siji (5)
(→‎top: ganti isi, replaced: adhedhasar → dhedhasar)
(→‎top: ganti isi, replaced: sawijining → siji (5))
:''Kanggo seri novèl kanthi jeneng kang padha, pirsani [[Supernova (novèl)]].''
[[Gambar:Supernova_1987A.jpg|thumb|300px|right|Supernova 1987A kang dumadi ing Mega Magellan Gedhé. Tetenger panah ing pérangan tengen nedahaké lintang sadurungé njeblug]]
'''Supernova''' ya iku jeblugan saka sawijiningsiji [[lintang]] ing [[galaksi]] kang mancaraké ènèrgi kang gedhé banget. Prastawa supernova iki nengeri akiré riwayat sawijiningsiji lintang. Lintang kang ngalami supernova bakal katon sumunar banget lan malah sumunaré bisa nganti ping atusan yuta cahya lintang mau saudurngé.
 
Ènèrgi kang dipancaraké déning supernova gedhé banget. Malah pancaran ènèrgi kang dipancaraké nalika supernova dumadi sajeroning sapérangan detik waé bisa madhani pancaran ènèrgi sawijiningsiji lintang sajeroning kurun wektu yutanan nganti miliaran taun. Pancaran ènèrgi supernova bisa diétung dhedhasar sipat-sipat pancaran radhiasiné.
 
Supernova biyasa dumadi amarga entèké umur sawijiningsiji lintang. Nalika bahan-bahan [[nuklir]] ing [[inti lintang]] wis entèk, ora bakal bisa dumadi réaksi [[fusi]] nuklir kang arupa panyokong urip sawijiningsiji lintang. Lan yèn wis ora bisa fusi nuklir iki ora bisa dilakoni, mula lintang bakal mati lan nglakoni supernova.
 
== Pranala njaba ==
352.737

besutan