Bètléhem: Béda antara owahan

18 bèt wis dibusak ,  1 taun kepungkur
→‎top: ganti isi, replaced: sawijining → siji (3)
(→‎Alkitab: ganti isi, replaced: dijenengké → dijenengaké)
(→‎top: ganti isi, replaced: sawijining → siji (3))
[[Gambar:Nativity Church.jpg|thumb|right|350px|Greja Kalahiran, sawijiningsiji wangunan wigati ing Betlehem]]
 
'''Betlehem''' ([[basa Arab|Arab]] '''بيت لحم'' '''Bayt Laḥm'' "omah daging"; [[basa Ibrani|Ibrani Standar]] '''בית לחם''' "omah roti", '''Bet léḥem''' / '''Bet láḥem'''; [[basa Ibrani Tiberias|Ibrani Tiberias]] '''Bêṯ léḥem''' / ''' Bêṯ lāḥem''') ([[basa Yunani|Yunani]]: '''Βηθλεέμ''') ([[basa Latin|Latin]]: '''Bethleem''') iku [[kutha]] [[Palestina]] ing [[Gisik Kulon]] lan minangka punjer budaya Palestina lan indhustri pariwisata. Sing ndunungi watara 29.019 jiwa ([[2005]]).<ref name="wg">{{cite web|url=http://www.world-gazetteer.com/wg.php?x=&men=gpro&lng=en&dat=32&geo=-176&srt=npan&col=aohdq&pt=c&va=&geo=438177521|title=World Gazetteer|archiveurl=http://archive.is/zGMqr|archivedate=2013-01-05}}</ref>
Kutha iki duwé teges wigati tumrap umat [[Kristen]] amarga dipercaya minangka panggonan kalairan [[Yesus saka Nazaret]]. [[Kuburan Rahel]] kang wigati sajeroning [[Judaisme|agama Yahudi]] dumunung ing pinggiran kutha iki. Betlehem uga minangka panggonan kanggoné komunitas [[Kristen Palestina]] gedhé dhéwé ing Timur Tengah. Kutha iki dumunung watara 10&nbsp;km kidulé kutha [[Yerusalem]], kanthi elevasi udakara 765m (2.510 kaki) saka lumahing segara. [[Kutha raya]] Betlehem uga nyakup kutha cilik [[Beit Jala]] lan [[Beit Sahour]].
 
[[Greja Kalahiran]], diwangun déning [[Konstantin Agung]] (330), ngadeg ing tengahing kutha Betlehem, sadhuwuré guwa kang sajeroning basa Inggris diarani ''Holy Crypt'', lan kang miturut tradisi Kristen minangka panggonan Yesus dilahiraké. Iki minangka gréja Kristen tuwa dhéwé ing donya. Cedhak saka kono dumunung sawijiningsiji guwa liya, kang miturut carita [[Hieronimus]], bapak Latin, ngentèkaké mangsa telung puluh taun uripé nerjemahké Alkitab saka basa Yunani menyang [[basa Latin]] (delengen [[Vulgata]]).
 
Ing Betlehem ana [[Universitas Betlehem]] [http://www.bethlehem.edu], sawijiningsiji lembaga pendhidhikan gedhé [[Katulik Roma]] kang diadegaké kanthi arahan [[Takhta Suci|Vatikan]].
 
== Sajarah ==
348.872

besutan