Basa Jawa: Béda antara owahan

85 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
Tenger: Besutan punsèl Besutan wèb punsèl
Tenger: Besutan punsèl Besutan wèb punsèl
|ref =
|familycolor=Austronesian
|fam2=[[Kulawarga basa MalayuIndo-Polinésia|MalayuIndo-Polinésia]]
|fam3=[[Kulawarga basa MalayuIndo-Polinésia Punjer|MalayuIndo-Polinésia Punjer]]
|ancestor=[[Basa Jawa Kuna|Jawa Kuna]] ([[Basa Kawi|Kawi]])
|script=[[Aksara Latin]] <br />[[Aksara Jawa]]<br />[[Aksara Arab]] ([[Aksara Pégon]])
|nation=
|minority=[[Banten]]<br />[[Jawa Kulon]]<br />[[Suriname]]<br />[[NèderlanWalandha]]<br />[[Kalédonia Anyar]]<br />[[Libanon]]<br />[[Suriah]]
|iso1=jv
|iso2=jav
|lc2=jvn|ld2=Basa Jawa Karibia
|lc3=jas|ld3=Basa Jawa Kalédonia Anyar
|lc4=osi|ld4=[[Basa Osing]]
|lc5=tes|ld5=[[Basa Tengger]]
|lc6=kaw|ld6=[[Basa Kawi|Kawi]]
|glotto=java1253
|notice=IPA
}}
'''Basa Jawa''' ({{lang-jv|ꦧꦱꦗꦮ}}) iku kagolong [[basa Austronesia]], ya iku basa-basa sing dianggo sawarna-warnané bangsa [[pribumi]] ing kapuloan sakidul-wetaning bawana Asia. Basa Jawa kasebar wiwit pucuk [[kulon]] [[pulo Jawa]], [[Banten]] nganti pucuk wétan [[Banyuwangi]] déning kurang luwih 80 yuta panutur ibu. Kajaba iku, basa iku kasebar ing Indonésia saka [[Sumatra]] nganti [[Papua]], [[Timor Wétan]], [[Malaysia]], [[Singapura]], [[Taiwan]], [[Hong Kong]], [[Walanda]], [[Suriname]], [[Curaçao]], lan ing [[KaledoniaKalédonia Anyar]].
 
Basa Jawa dadi salah sijiné panyumbang sing gedhé dhéwé kanggo panuwuhané [[basa Indonésia]]. Sanadyan dudu basa resmi ing pamaréntahan, basa Jawa nduwé prabawa luwih akèh tinimbang basa-basa laladan liyané kaya ta ing kosakata, lan istilah-istilah sing kadhangkala nganggo tembung Jawa.
 
[[Gambar:Jagad Jawa.png|thumb|Peta iki gambar ing endi basa Jawa dianggo ing pasrawungan. Ijo tuwa tegesé basa Jawa basa mayoritas. Banjur ijo enom tegesé basa Jawa basa minoritas.]]
Basa Jawa iku péranganing ''sub-cabang'' ''Sundik'' saka kulawarga basa [[basa MalayuIndo-Polinesia Kulon|MalayuIndo-Polinesia Kulon]] saka pang [[basa MalayuIndo-Polinesia]] sing gilirané anggota [[basa Austronesia]]. Basa Jawa isih sadulur cedhak basa Malayu, basa Sundha, basa Madura, basa Bali, lan uga basa-basa ing pulo Sumatra sarta Kalimantan.
 
Basa Jawa dipigunakaké ing Jawa Tengah, Jawa Wétan lan uga pasisir lor Jawa Kulon. Banjur ing Madura, Bali, Lombok lan Tatar Sundha ing Jawa Kulon, basa Jawa uga ditrapaké dadi basa sastra. Basa Jawa uga basa dalem ing karaton Palembang, Sumatra Kidul sadurungé karaton iki dibedhah wong Walanda ing wusananing [[abad kaping 18]].