Aksara Carakan: Béda antara owahan

52 bèt wis ditambahake ,  2 taun kepungkur
Tenger: Besutan punsèl Besutan wèb punsèl
Tenger: Besutan punsèl Besutan wèb punsèl
Urutan aksara iki digawé miturut [[dongèng]] yèn aksara Jawa iku diasta déning [[Aji Saka]] saka [[India|Tanah Hindhustan]] menyang [[Tanah Jawa]]. Banjur Aji Saka ngripta urutan aksara kaya mengkéné kanggo mèngeti panakawané; Dora lan Sembada, kang setya nganti mati. Loro-loroné mati amarga ora bisa mbuktèkaké dhawuhé sang ratu. Mula Aji Saka banjur nyiptakaké aksara Carakan supaya bisa kanggo nulis layang.
 
== Sajarah aksara Jawa Carakan ꦱꦗꦫꦃ ꦲꦏ꧀ꦱꦫ ꦗꦮ ꦕꦫꦏꦤ꧀ ==
[[Gambar:Brahmika.svg|thumb|Aksara ka ing aksara Brahmi kang diwèhi sandhangan]]
'''Aksara Carakan''' iku baboné [[aksara Brahmi]] kang asalé saka Hindhustan. Ing anak bawana Indhia iku akèh rupa-rupaning aksara. Salah sijining aksara kang wigati iku aksara Pallawa saka Indhia sisih kidul. Aksara iki inaranan mengkéné miturut jenengé salah siji karaton ing Indhia kidul ya iku [[Karajan Pallawa]]. Aksara Pallawa iki digunakaké ing kiwa tengené abad [[kaping 4 Masèhi]]. Ing Nusantara patilasan sajarah arupa prasasti Yupa saka Kutai, Kalimantan Wétan tinulis nganggo aksara [[Pallawa]]. Aksara Pallawa iki dadi baboné kabèh aksara Nusantara, antarané aksara Carakan uga aksara Réncong (aksara Kaganga), ''Surat Batak'', ''aksara Makassar'' lan ''aksara Baybayin'' (aksarané saka Filipina).