Aksara Carakan: Béda antara owahan

61 bèt wis ditambahake ,  2 taun kepungkur
Tenger: Besutan punsèl Besutan wèb punsèl
Tenger: Besutan punsèl Besutan wèb punsèl
[[Gambar:Carakan_Gagrag_Linge.png]]
 
== Filsafat Paku Bawana IX ꦥ꦳ꦶꦭ꧀ꦱꦥ꦳ꦠ꧀ ꦥꦏꦸ ꦧꦮꦤ ꧇꧙꧇ ==
[[Filsafat]] hanacaraka kawedharaké déning [[Paku Bawana IX]] dicuplik déning [[Yasadirupa]] minangka bahan saraséhan kang kagelar ing [[Balai Kajian dan Aji Tradisional Yogyakarta]] nalika tanggal [[13 Juli]] [[1992]]. Irah-irahan makalah kang kaasta [[Yasadipura]] ya iku 'Basa Jawi ing Tembé Wingking Sarta Aksara Jawi kang Mawa Tuntutan Panggalih Dalem Ingkang Sinuhun Paku Bawana IX' ing [[Kraton Surakarta Hadiningrat]]. Sajeroning makalah iku dingendikaké déning [[Yasadipura]] (1992:9-10) yèn [[Paku Bawana IX]] maringaké wewarah dhedhasar hanacaraka lan sabanjuré, kang kapurwakan kanthi sekar [[Kinanthi]]. Ajaran/wewarah filsafat urip dhedhasar aksara Jawa iku ya iku:
* '''ha-na-ca-ra-ka''' ateges ana utusan ya iku utusan urip, wujudé napas kang kajibah manunggalake jiwa lan raganing [[manungsa]]. Karepe ana kang paring kapitayan, ana kang dipercaya, lan ana kang dipercaya kanggo makarya. Telung prakara iku nanging [[Allah]], [[manungsa]] lan jejibahane [[manungsa]] (minangka titah).