Mekah: Béda antara owahan

56 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
c (Wirjadisastra ngalih kaca Mekkah menyang Mekah kanthi nindhihi alihan)
[[Gambar:Kaaba Mecca.jpg|thumb|Dedonga ing mburiné [[Maqam Ibrahim]], sangarepé lawang Ka'bah]]
'''MekkahMekah''' utawa '''Makkah Al Mukarromah''', [[basa Arab]]: (<big>''' مكة المكرمة'''</big>) uga kaloka minangka '''Makkah''' ya iku kutha utama ing [[Saudi Arabia]] kang dadi tujuan utama kaum [[Muslim]]in sajeroning [[ngibadah kaji]]. Ing MekkahMekah dumunung yasan utama [[Ka'bah]] kang dadi pathokan arah [[kéblat]] kanggo [[salat]] kaum muslimin ing saindhenging jagad sarta prosesi Ibadah haji. Kautaman kutha MekkahMekah, saliyané panggonan lahiré [[Muhammad]], uga anané [[Masjid Al Haram]] lan Ka'bah ing njeroné, kacetha ing sabda Nabi:
 
:''"Salat ing Masjidil Haram duwé pahala 100000 x"''
{{Islam}}
 
Kutha MekkahMekah dumunung watara 600&nbsp;km sisih kidul kutha [[Madinah]], kurang luwih 200&nbsp;km sisih wétan lor kutha [[Jeddah]] persisé ing koordinat {{coor dms|21|25|24|N|39|49|24|E|}}. Kutha MekkahMekah arupa lembah ciut kang diubengi déning gunung gunung lan wangunan Ka'bah minangka punjeré. Mulané, ing jaman biyèn kutha iki rawan banjir yèn mangsa udan. Pungkasané pamaréntah Saudi Arabia ndandani lan ngrenovasi kutha iki. Kayadéné kutha-kutha ing tlatah Arab liyané kutha MekkahMekah duwé iklim ara-ara.
 
== Ékonomi ==
Kutha MekkahMekah kaloka minangka kutha dagang, wektu jaman biyèn kaloka dadi jalur dagang antara [[Yaman]]-MekkahMekah-[[Madinah]]-Damsyiq ([[Damaskus]]) kanthi penghasilan saben pemberangkatan kafilah nganti 600.000 pound. Saliyané kaloka minangka kutha dagang, ékonomi kutha MekkahMekah uga madeg saka tetanèn, ''peternakan'' lan ''pelayanan jasa'' kanggo jemaah haji, antarané usaha perhotèlan lan penginepan.
 
== Wiyata ==
== Sajarah ==
Perkembangan kutha MekkahMekah magepokan karo kanyatan anané [[Ismail]] lan [[Siti Hajar]] minangka kang ndunungi kapisan kutha iki kang ditempataké déning [[Ibrahim]] amarga préntah [[Allah]]. ''Perkembangan'' sabanjuré muncul wong-wong [[Jurhum]] kang sidané manggon ing kana. Sabanjuré kutha iki dipanggedhèni déning [[Quraisy]] minangka kabilah utawa suku kang utama ing [[Jazirah]] [[Arab]] amarga nduwé hak pemeliharaan tumrapé Ka'bah. Suku iki misuwur ing babagan dagang malahan wektu iku aktivitas dagangé kaloka nganti tekan Damaskus, [[Palestina]] lan Afrika. Tokoh minangka kepala kabilah quraisy ya iku [[Qussai]] kang diterusaké déning [[Abdul Muthalib]]. [[Muhammad]] iku keturunan langsung saka [[Ismail]] sarta [[Qussai]].
 
Taun [[671]], Muhammad lair ing kutha iki lan tuwuh diwasa. Pisanan nampa wahyu saka Allah ajarané ditolak déning kaumé dhéwé kang wektu iku isih ana sajeroning pepetenging pikir ([[Jahilliyah]]) saéngga pindhah menyang kutha [[Madinah]]. Sawisé Madinah tuwuh ngrembaka, Muhammad balik menyang MekkahMekah manèh kanthi misi mbebasaké kutha MekkahMekah tanpa wutahing getih.
 
Sakbanjuré MekkahMekah kapatah déning administrasi [[khalifah]] kang punjeré ing Madinah, lan para ratu kang wektu iku kuwasa ing Damaskus ([[Dinasti]] [[Ummayyah]]), Baghdad (Dinasti [[Abbasiyah]]) lan Turki ([[Usmaniyah]]) kang nalika iku dipanggedhèni déning [[Syarif Hussein]] nuli didadèkké siji déning Abdul Aziz ibnu Saud, dadi andhahané pamaréntahan Saudi Arabia nganti dina iki minangka pelayan kutha suci kaloroné (MekkahMekah lan Madinah).
 
== Kutha-kutha sajeroning Ibadah Haji ==
Saliyané MekkahMekah, kutha utawa laladan kang dipigunaaké sajeroning peribadatan haji ya iku [[Mina]], [[Muzdalifah]] lan [[Arafah]]. Uga ana kutha utawa laladan kang dipigunaaké déning para jemaah haji minangka miwiti prosesiné, antarané [[Bir Ali]] utawa [[Dzulkulaifah]] kang dumunung ing njaba kutha Madinah dadi pathokan jamaah kang asalé saka Madinah, sarta [[Qarnul Manazil]] utawa [[Yalamlam]] kanggo jemaah haji kang m;ebu saka arah Yaman.
 
== Pranala njaba ==
* [http://www.qibla.com.br MekkahMekah]
{{Artikel Dhasar}}
 
63.840

besutan