Kaji: Béda antara owahan

7 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
ganti isi, replaced: Mekkah → Mekah (7)
(→‎top: ganti isi, replaced: zakat → jakat)
(ganti isi, replaced: Mekkah → Mekah (7))
== Kagiatan sajeroning ngibadah kaji ==
Kagiatan utama sajeroning ngibadah kaji miturut urutan wektu:
* '''Sadurungé 8 Dzulhijjah''', umat Islam saka saindhenging donya wiwit teka kanggo ngayahi Tawaf Kaji ing [[Masjid Al Haram]], [[MekkahMekah]].
* '''8 Dzulhijjah''', jamaah kaji kudu nginep ing [[Mina]]. Sadurungé, ésuk-ésuk tanggal 8 Dzulhijjah, kabèh padha nganggo sandhangan [[Ihram]] (rong lembar kain tanpa jaitan minangka sandhangan kaji), niyat kaji, lan maca [[Talbiyah]], tukuju Mina lan benginé kudu nginep ing Mina.
* '''9 Dzulhijjah''', ésuk kabèh jamaah kaji lunga menyang [[Arafah]] kanggo nglakoni ngibadah [[Wukuf]], ya iku meneng lan ndonga ing ara-ara amba iki nganti Maghrib. Bareng wis wengi, jamaah énggal mangkat lan nginep ing [[Muzdalifah]].
 
== Lokasi utama sajeroning ngibadah kaji ==
=== MekkahMekah ===
Ing kutha iki ngadeg punjer ngibadah umat Islam sadonya, [[Ka'bah]], kang dumunung ing punjer [[Masjid Al Haram]]. Sajeroning ritual kaji, MekkahMekah dadi panggonan pambuka lan panutup ngibadah iki nalika jamaah diwajibaké niyat lan [[Tawaf Haji|thawaf haji]].
 
=== Arafah ===
Kutha ing sisih wétan MekkahMekah iki uga kaloka minangka panggonan punjer kaji, ya iku panggonan kanggo wukuf. Laladan arupa ara-ara amba iki panggonan kumpulé rong yuta jamaah kaji saka saindhenging donya. Saliyané usum kaji, tlatah iki ora dianggo apa-apa.
 
=== Mina ===
 
=== Madinah ===
Kutha suci kaloro umat Islam. Ing Madinah iki panutan umat Islam, [[Muhammad]] disarèkaké ing [[Masjid Nabawi]]. Panggonan iki sajatiné ora kalebu sajeroning ritual ngibadah kaji, nanging jamaah kaji lumrahé teka ing kutha kang dunungé watara 200 [[km]] loré MekkahMekah iki kanggo ziarah lan salat ing masjidé Nabi.
 
== Jamaah saka Indonésia ==
*31 Juli 1987: 402 jamaah tiwas, 275 ing antarané saka [[Iran]], sawisé éwon jamaah Iran démonstrasi lan dilawan kanthi fisik déning pihak kaamanan Arab Saudi. Akibat iku mau Arab Saudi mutusaké gayutan diplomatik karo [[Iran]], kang sidané ora ngirim jamaahé nganti taun 1991.
*10 Juli 1989: siji jamaah tiwas lan 16 tatu saka panémbakan sajeroning Masjidil Haram. Sabanjuré 16 wong [[Kuwait]] kang nyerang mau diukum tembak mati.
*15 Juli 1989: lima jamaah asal [[Pakistan]] tiwas lan 34 liyané tatu akibat insiden pambedhil déning golongan mawa senjata ing pomahan ing MekkahMekah.
*2 Juli 1990: 1.426 jamaah tiwas, akèh-akèhé saka [[Asia]] akibat kaprangkap ing trowongan Mina.
*24 Mèi 1994: 270 jamaah tiwas akibat silih surung lan idak ing Mina.
== Uga delengen ==
*[[Umrah]]
*[[MekkahMekah]]
*[[Madinah]]
*[[Miqat]]
352.737

besutan