Kaji: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  2 taun kepungkur
ganti isi, replaced: Haram → Karam (6)
(ganti isi, replaced: Mekkah → Mekah (7))
(ganti isi, replaced: Haram → Karam (6))
== Kagiatan sajeroning ngibadah kaji ==
Kagiatan utama sajeroning ngibadah kaji miturut urutan wektu:
* '''Sadurungé 8 Dzulhijjah''', umat Islam saka saindhenging donya wiwit teka kanggo ngayahi Tawaf Kaji ing [[Masjid Al HaramKaram]], [[Mekah]].
* '''8 Dzulhijjah''', jamaah kaji kudu nginep ing [[Mina]]. Sadurungé, ésuk-ésuk tanggal 8 Dzulhijjah, kabèh padha nganggo sandhangan [[Ihram]] (rong lembar kain tanpa jaitan minangka sandhangan kaji), niyat kaji, lan maca [[Talbiyah]], tukuju Mina lan benginé kudu nginep ing Mina.
* '''9 Dzulhijjah''', ésuk kabèh jamaah kaji lunga menyang [[Arafah]] kanggo nglakoni ngibadah [[Wukuf]], ya iku meneng lan ndonga ing ara-ara amba iki nganti Maghrib. Bareng wis wengi, jamaah énggal mangkat lan nginep ing [[Muzdalifah]].
== Lokasi utama sajeroning ngibadah kaji ==
=== Mekah ===
Ing kutha iki ngadeg punjer ngibadah umat Islam sadonya, [[Ka'bah]], kang dumunung ing punjer [[Masjid Al HaramKaram]]. Sajeroning ritual kaji, Mekah dadi panggonan pambuka lan panutup ngibadah iki nalika jamaah diwajibaké niyat lan [[Tawaf Haji|thawaf haji]].
 
=== Arafah ===
== Rekaman tragedi ngibadah haji ==
*Dhésèmber 1975: 200 jamaah tiwas ing sacedhaking kutha Makkah sawisé pipa gas njeblug lan ngobong sepuluh tendha.
*4 Dhésèmber 1979: 153 jamaah tiwas lan 560 liyané tatu nalika punggawa kaamanan Arab Saudi kang dibantu wadya [[Prancis]] nyoba mbébaskan [[Masjid Al HaramKaram]] kang disandra saklompok militan sajeroning rong minggu.
*31 Juli 1987: 402 jamaah tiwas, 275 ing antarané saka [[Iran]], sawisé éwon jamaah Iran démonstrasi lan dilawan kanthi fisik déning pihak kaamanan Arab Saudi. Akibat iku mau Arab Saudi mutusaké gayutan diplomatik karo [[Iran]], kang sidané ora ngirim jamaahé nganti taun 1991.
*10 Juli 1989: siji jamaah tiwas lan 16 tatu saka panémbakan sajeroning Masjidil HaramKaram. Sabanjuré 16 wong [[Kuwait]] kang nyerang mau diukum tembak mati.
*15 Juli 1989: lima jamaah asal [[Pakistan]] tiwas lan 34 liyané tatu akibat insiden pambedhil déning golongan mawa senjata ing pomahan ing Mekah.
*2 Juli 1990: 1.426 jamaah tiwas, akèh-akèhé saka [[Asia]] akibat kaprangkap ing trowongan Mina.
*1 Fèbruari 2004: 251 jamaah tiwas nalika mbalang jumrah.
*23 Januari 2005: 29 jamaah tiwas akibat banjir ing Madinah.
*5 Januari 2006: 76 tiwas akibat runtuhé panginepan al-Rayahin ing dalan Gaza, watara 200 mèter sisih kulon Masjidil HaramKaram.
*12 Jan 2006: Saora-orané 345 jamaah tiwas ing Jammarat.
 
*[[Arafah]]
*[[Muzdalifah]]
*[[Masjid Al HaramKaram]]
*[[Masjid Nabawi]]
 
352.737

besutan