Trakéa: Béda antara owahan

5 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
→‎Fungsi Trakea: ganti isi, replaced: rongga → gronggongan
Tidak ada ringkasan suntingan
(→‎Fungsi Trakea: ganti isi, replaced: rongga → gronggongan)
 
Trakea utawi saluran udara inggih punika tiub ingkang ukuran kira-kira 12&nbsp;cm ing panggènipun anterior kaliyan esofagus. Trakea manjang saking rawan krikoid larinks ing inggil balung vertebra toraks kaping gangsal lan salajengipun bagi ing bronkus primer tengen lan kiwa. Rengka wujud trakea saking 16 20 cecincin rawan hialin ingkang boten jangkep, nyerupai huruf C. Pérangan huruf ingkang boten jangkep punika ngarah ing [[posterior]] lan dipunisi déning otot cincin. Ing panggènan trakea nyabang, wonten satunggal sudut ing antawis bronkus primer tengen saha kiwa ingkang dipuntepang dados ''Karina''. Trakea dipunlapisi déning ''Epitelium Kolumna pseudostratum bersilium''.<ref>[http://zulrose.tripod.com/respiratory/id8.html Respiratory] (dipununduh Tanggal 22 Oktober 2012)</ref>
== Fungsi Trakea ==
Fungsi trakea inggih punika kanggé nyediaken panggènan kanggé udara ingkang dipunbeta mlebet lan udara ingkang dipunmedalaken. Dados dalan mlebet udara ing paru-paru, ngusir debu-debu alus ingkang lolos saking penyarinagn ing ronggagronggongan irung.
<ref>[http://www.google.co.id/tanya/thread?tid=4093ecae207a03ea Fungsi Trakea] (dipununduh Tanggal 21 Oktober 2012)</ref>
Organ pernapasan trakea saking faring udara nglampahi laring, pangenane pita swanten, saking laring, udara mlebet trakea. Trakea dipunsebat ugi ''pipa angin'' utawi saluran udara. Trakea gadhah dawa kirang langkungipun 11,5&nbsp;cm kaliyan diameter 2,4&nbsp;cm. Trakea kasusun saking sekawan lapisan, inggih punika lapisan [[mukosa]], lapisan [[submukosa]], lapisan [[balung rawan]], lan lapisan [[adventitia]]. Lapisan [[mukosa]] punika saking sel-sel epitel berlapis semu bersila ingkang ngandut sel goblet ingkang ngasilaké lendir (mucus). Silia lan lendir gadhah fungsi nyaring debu utawa reget ingkang sampun mlebet. Lapisan [[submukosa]] punika saking jaringan ikat. Lapisan balung rawan punika kirang langkunge wonten 18 balung rawan dumadi horuf C. Lapisan [[adventitia]] punika saking jaringan ikat. Dinding trakea dipunlapisi lendir ing dinding trakea. Lendir punika gadhah fungsi nahan kanggé nahan benda asing ing membran sel epitel.<ref>[http://budisma.web.id/materi/sma/biologi-kelas-xi/sistem-pernapasan-pada-manusia/ Sistem Pernapasan pada Manusia] (dipununduh Tanggal 21 Oktober 2012)</ref>
352.737

besutan