RNA: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  2 taun kepungkur
ganti isi, replaced: asam → asem (4)
c (→‎Bèntenipun RNA saha DNA: clean up, replaced: protein → protéin using AWB)
(ganti isi, replaced: asam → asem (4))
 
== Bèntenipun RNA saha DNA ==
bèntenipun ingkang langkung utami antawis DNA saha RNA inggih punika manawi ingkang kantun punika gadhah gendhis (gula) ingkang bènten, inggih punika [[ribosa]].<ref name="RNA1"/> RNA untaianipun tunggal (boten kados DNA ingkang untaianipun ganda) saha gadhah [[urasil]] (U), boten [[timim]] (T) dados satunggal saking sekawan basa-nipun.<ref name="RNA1"/><br />
Bukti ingkang kapisan kanggé wontenipun ''[[asamasem ribonukleat duta]]'' (ARNd) dipunangsal saking studi kaliyan [[baktèri]].<ref name="RNA1"/> Wonten ing baktèria punika gèn-gèn boten pados nyata dipunpindahaken saking piranti-piranti penyintésa (pandamel) [[protéin]].<ref name="RNA1"/> Studi-studi lajeng wonten sèl-sèl [[eukariotik]] masthèaken manawi molekul-molekul RNA utawi ARN pancén bergerak saking [[nukleus]] ke [[sitoplasma]].<ref name="RNA1"/> ARNd dipunbentuk manawi sègmén DNA mirunggan, inggih punika satunggal gèn, dados aktif.<ref name="RNA1"/>
 
== Sintesis Protein ==
 
=== Pemanjangan ===
Molekul tRNA ingkang mampu berpasangan basa kaiyan kodon mRNA salajengipun ngantos wonten situs ingkang langkung caket wonten ing ribosom.<ref name="RNA3"/> [[Asam amino]] sadèrèngipun (Met wonten ngajeng translasi) dipunrantai wonten ingkang nembé mlebet ngagem ikatan [[peptida]].<ref name="RNA3"/> tRNA inisiator dipunbébasaken saking situs P saha ribosom nggéséraken satunggal kodon arah arus.<ref name="RNA3"/> Bab punika mindahaken tRNA ingkang langkung mutakhir datengipun wonten kaliyan [[dipeptida]] nipun ingkang nemplek wonten situs P saha mbikak situs A kanggé kadatenganipun tRNA sanèsipun ingkang mbekta asamasem amino ingkang nomer tiga kanggé polipeptida ingkang tumbuh.<ref name="RNA3"/> Kados makaten, pesen ingkang wiwitipun ''dipuntransripsi'' tumuju wonten molekul mRNA ''dipuntranslasi'' tumuju ing runtunan pasti asamasem-asamasem amino wonten polipeptida mau.<ref name="RNA3"/>
 
=== Terminasi ===
352.737

besutan