Fosfolipid: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  1 taun kepungkur
ganti isi, replaced: asam → asem (8)
(→‎Sipatipun: ganti isi, replaced: tanduran → tuwuhan (2))
(ganti isi, replaced: asam → asem (8))
[[Gambar:Phosphatidyl-Choline.svg|thumb|185px|[[Fosfatidil kolin]] ya iku komponèn utama [[lesitid]], yang juga merupakan sumber [[kolin]] dalam sintesis asetilkolin dalam kolinergik neuron]]
 
'''Fosfolipid''' utawi ''phospholipid'' inggih punika [[glisérida]] ingkang ngandung [[fosfor]] ing wujud [[Èstér]] asamasem [[fosfor]]. Punia fosfolipid saged dipunwastani [[[fosfogliserida]].<ref>Sumber: http://id.shvoong.com/tags/fosfolipid/#ixzz28fjOQHpp</ref>(dipununduh Tanggal 9 Oktober 2012)
Fosfolipid inggih punika suatu [[glisèrida]] ingkang ngandung [[fosfor]] ing wujud [[Èstér]] asamasem [[fosfor]].<ref name="ftpitp09.blogdetik.com">http://ftpitp09.blogdetik.com/files/2010/05/struktur-dan-klasifikasi-lipid.pdf</ref>(dipununduh Tanggal 9 Oktober 2012)
fosfolipid inggih punika kalih asamasem lémak lan gugus [[fosfat]] ingkang gégayutan kaliyan molékul [[gliserol]]. Komponén utami mémbran biologi.<ref name="ftpitp09.blogdetik.com"/>(dipununduh Tanggal 9 Oktober 2012)
fosfolipid inggih punika suatu [[glisarida]] ingkang ngandung [[fosfor]] ing wujud [[Èstér]] asamasem [[fosfot]]. Sakménika fosfolipid inggih punika [[fosfoglisèrida]]. Sényawa-sényawa ing golongan [[fosfoglisérida punika saged dipuntingali dados [[dérivat]] asamasem alfa [[fosfatidat]]. Gugus ingkang dipupunikatikaliyan asamasem [[fosfatidat]] antawisipun [[kolin]], [[Ètanolamina]], [[sèrin]] saha [[inositol]]. Ing punika sényawa kalébét fosfolipid inggih punika [[fosfatidiletanolamina]], [[fosfatidelserin]] saha [[fosfatidilinositol]].
 
== Sipatipun ==
Umumipun fosfolipid wonten ing salèbéting [[sél]] tuwuhan, kéwan lan manungsa. Ing tuwuhan fosfolipid ing [[kèdélai]], ing manungsa utawi kéwan wonten ing [[ndok]], [[polo]], [[hati]], [[ginjal]], [[pangkrèas]], [[paru-paru]], saha [[jantung]].
Fosfolipid asifat [[Èsénsial]] kanggé [[sél]] amérgi kagolong komponén ménbran [[sél]]. Struktur fosfolipid ingggih punika tuladha klasik. Fosfolipid sami kaliyan [[molékul lémak]] anaging namung gadhah kalih asamasem lémak ingkang kantél ing [[glisérol]], anaging boten tiga. Gugus [[hidroksil]] kétiga ing [[gliserol]] gégayutan kaliyan [[gugus fosfat]], ingkang gadhah momotan [[listrik]] négatif. Molèkul-molèkul alit, ingkang limrahipun gadhah momotan utawi [[polar]], saged dipunaturaken ing gugus [[fosfat]] kanggé wujud warna fosfolipid.
Kalih ujung fosfolipid nunjuakén prilaku ingkang bènten kaliyan toya. Ékor [[hidrokarbon]] asifat [[hidrofobik]] lan dipuntébihakén saking toya. Nanging gugus [[fosfat]] lan molékul ngèlékat ing gugus punika wujud sirah [[hidrofilik]] ingkang gadhah [[afinitas]] déning toya. Manawi dipuntambahaken ing toya, fosfolipid nyusun saking wujud [[agregat]] ingkang lapisanipun kalih utawi ''bilayer'' ingkang ngelindungi [[hidrofobik]] saking toya. <ref name"buku1"<<id>>Campbell,Neil A,dkk."BIOLOGI Edisi Kedelapan Jilid 1".ISBN.Erlangga.Jakarta.(2008:84)</ref>
 
== Struktur Fosfolipid ==
Fosfolipid gadhah sirah [[hidrofilik]] utawi [[polar]] saha kalih Èkor [[hidrofobik utawi [[nonpolar]]. Kéanéragaman fosfolipid adédasar saking bèntènipun kaliyan kalih asamasem lèmak saha gugus-gugus ingkang ngèlékét ing gugus [[fosfot]] ing sirah. Fosfolipid punika dipunwastani [[fosfatidilkolin]], dipunlèkati kaliyan gugus [[kolin]]. Tékukan ing salah satunggaling buntut dipunsebapakén kaliyan ikatan rangkap ''cis''. <ref name"buku1"<<id>>Campbell,Neil A,dkk."BIOLOGI Edisi Kedelapan Jilid 1".ISBN.Erlangga.Jakarta.(2008:83)</ref>
 
<ref>http://id.shvoong.com/exact-sciences/biology/2089450-struktur-fosfolipid/#ixzz28fkuOBSz</ref>(dipununduh Tanggal 9 Oktober 2012)
348.872

besutan