Métabolisme: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  2 taun kepungkur
→‎top: ganti isi, replaced: arupa → wujud
(ganti isi, replaced: asam → asem (3))
(→‎top: ganti isi, replaced: arupa → wujud)
 
[[Gambar:SantoriosMeal.jpg|thumb|right|250px|[[Santorio Santorio]] (1561-1636) diyakini dadi kang pisanan ngayahi èksperimen ngenani metabolisme.]]
'''Métabolisme''' minangka modhifikasi [[senyawa kimia]] kanthi [[biokimia]] ing sajeroning [[organisme]] lan [[sèl (biologi)|sèl]]. Metabolisme nyakup sintesis ([[anabolisme]]) lan panguraian ([[katabolisme]]) [[molekul]] [[kimia organik|organik]] komplèks. Metabolisme racaké dumadi saka tahapan-tahapan kang nglibataké [[enzim]], kang dikenal uga minangka [[jalur metabolisme]]. [[Metabolisme total]] arupawujud kabèh prosès biokimia ing sajeroning organisme. [[Metabolisme sèl]] nyakup kabèh prosès kimia sajeroning sèl. Tanpa metabolisme, makluk urip ora bakal bisa tahan urip.
 
Produk metabolisme karan ''metabolit''. Cawang [[biologi]] kang nyinaoni komposisi metabolit kanthi sakabèhané sajeroning sawiji tahap perkembangan utawa ing sawiji pérangan awak dijenengaké [[metabolomika]].
352.737

besutan