Kulawarga basa Austroasiatika: Béda antara owahan

→‎top: ganti isi, replaced: arupa → wujud
(→‎top: ganti isi, replaced: arupa → wujud)
'''Kulawarga basa Austroasiatika''' kang kanthi [[harafiah]] ateges “[[Asia]] [[Kidul]]”, iku sawijining kulawarga basa-basa kang dicaturaké ing [[Asia Kidul-Wétan]] lan [[Asia Kidul]]. Ing antarané basa-basa kang kalebu kulawarga basa iki, mung basa [[basa Vietnam|Vietnam]], basa [[basa Khmer|Khmer]], lan basa [[basa Mon|Mon]] kang duwé cathetan sajarah kang dawa. Basa Vietnam lan basa Khmer duwé status basa resmi (basa Vietnam ing [[Vietnam]] lan basa Khmer ing [[Kamboja]]), sauntara basa [[basa Santali|Santali]] lan basa [[basa Khasi|Khasi]] duwé status basa resmi ing tingkat praja ing India. Basa liya saka rumpun iki dicaturaké déning saklompok cilik masarakat.
 
Rumpun basa Austroasiatika nyebar kapisah-pisah ing [[India]], [[Bangladesh]], lan Asia Kidul-Wétan, dipisahké déning laladan ing endi basa-basa liya dituturaké. Sacara wiyar dipercaya yèn kulawarga basa Austroasiatika arupawujud basa asli laladan ing Asia Kidul-Wétan lan pérangan wétan anak bawana India, lan yèn kulawarga basa liya ing laladan iku kalebu [[basa Indo-Éropah|Indo-Éropah]], [[basa Tai-Kadai|Tai-Kadai]], [[basa Dravida|Dravida]], lan [[basa Sino-Tibet|Sino-Tibet]], iku asil saka migrasi manungsa kang dumadi ing tembé wuri. (Minangka conto, ana tembung-tembung basa Austroasiatika ing kulawarga basa Tibeto-Burma ing Nepal wétan.) Sapérangan ahli basa wis nyoba mbuktèkaké yèn kulawarga basa Austroasiatika sakerabat karo kulawarga basa [[basa Austronesia|Austronesia]], saéngga minangka rumpun gedhé Austrik.
 
== Basa Austroasiatika kanthi skematis ==
352.737

besutan