Romeo lan Julia: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  3 taun kepungkur
→‎top: ganti isi, replaced: arupa → wujud (2)
(→‎Sinopsis: ganti isi, replaced: sadurunge → sadurungé)
(→‎top: ganti isi, replaced: arupa → wujud (2))
'''''Romeo lan Julia''''' ya iku tragèdhi saka carita kang kaangit déning [[William Shakespeare]] kang ditulis ing awal kariré. Tragèdhi iki njlèntrèhaké sapasang tiyang enom putra lan putri enom kang [[Tresna|katresnan]], nanging tresna iku kaalang-alangan amarga kulawargané kang musuhan.<ref name="RJ_Prologue">''Romeo and Juliet'', I.0.6.</ref> Roméo, lan Julia iku salah sijining karya saka [[Shakespeare]] kang paling misuwur, lan iku uga salah siji kang paling asring dadi gelaran, kajaba ''[[Hamlet]]'' lan ''Macbeth''.
 
<span>Roméo lan Julia'' ''mulané roman </span>tragis ing jaman kuna. Carita Roméo lan Julia digawé dhedhasar carita ing [[Italia]], kang diowahi menyang sajak ing [[The Tragical Sajarah Romeus and Juliet]] déning Arthur Brooke ing taun 1562, lan dicritakaké manèh ing arupawujud prosa ing ''Palace of Pleasure ''karya saka [[William Painter]] 1582. Shakespeare nyilih gagasan saka panemu loro kuwi, nanging luwih ngembangaké karakter pandhukung, mligi Mercutio lan Paris, kanggo njembaraké dalan crito. Ditulis watara taun 1591 tekan 1595, Roméo, lan Julia iki pisanan dipentasaké gelaran ing 1597.
 
Shakespeare migunakaké struktur dramaktik. Èfèk saka owah-owahan kuwi antarané kumedhi lan tragèdhi menyang puncak, njembaraké karakter kecil, lan nggunakaké sub-plot kanggo nambahi carita, wis ngalembana minangka salah siji saka pratandha awal saka bakat saka dramatik Shakespeare. Drama iki asalé saka manéka saka gurit, lan karakter, kadhangkala ngganti dalan karakter. Contone, kaya Roméo saya pinter nulis [[soneta]]. 
 
''Romeo ''lan'' Julia'' wis bola-bali digawé gelaran ing arupawujud drama, filem, musikal, lan opéra. Kala Restorasi Inggris, drama iki digelaraké lan diowah déning William Davenant. David Garrick uga ngganti sawetara pérangan, lan adhaptasi saka opéra déning Georg Benda ngilangké akèh tumindak, lan nambah pérangan pungkasan kang nyenengaké. Katon ing abad 19, déning Charlotte Cushman, nggunakaké naskah asli Roméo lan Julia, lan luwih fokus ing aliran realisme. Ing abad 20, Roméo, lan Julia wis dicocogaké marang manéka warna vèrsi kaya ta film ''Romeo lan Juliet'' 1936. Ing [[Indonésia]] piyambak, pertalan marang [[Basa Indonésia|basa Indonesia]] kanthi irah-irahan '''''Ariewayq, lan Tiara''''' ditindakaké déning [[Trisno Soemardjo|Trisno Sumardjo]].<ref>[http://pusatbahasa.diknas.go.id/laman/index.php?info=tokoh&infocmd=show&infoid=52&row= Trisno Sumardjo, ''Romeo dan Julia'' (karya William Shakespeare).]</ref>
 
== Karakter ==
352.737

besutan