Palanangan: Béda antara owahan

36 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
c
Besutané 115.132.44.254 (rembugan) dipulihaké ing révisi pungkasan garapané CahyoBot
c (Besutané 115.132.44.254 (rembugan) dipulihaké ing révisi pungkasan garapané CahyoBot)
Tenger: Pambalèkan
[[Gambar:Permanently retracted foreskin.jpg|jmpl|ka|200px|Sistem réprodhuksi lanang.]]
 
'''Palanangan''', uga karan '''planangan''', , '''titit''' '''peli''', '''konthol''', utawa '''''pénis''''' (saka [[basa Latin]] kang tegesé "buntut") utawa ing [[Basa Jawa Krama]] '''pajaleran''', kerep uga supaya luwih samar diarani '''manuk''', iku sawijining organ èksternal (amarga papané ing jabané awak) minangka organ sèksual utawa wewadi lan organ réprodhuksi manungsa lanang.
 
Peli utawa pénis iki dalan uyuh nalika urinasi lan dalan banyu mani utawa spérma nalika éjakulasi. Peli bisa ngaceng utawa modhot lan ukurané bisa ping pindhoné ukurané biyasa.
Pénis [[manungsa]] dumadi saka telung kolom ''tissue'' biologi: loro ''corpus cavernosum'' kang jèjèr ing sisih ''dorsal'' lan siji ''corpus spongiosum'' kang dumunung ing antarané ing sisih ''véntral''.
 
Pérangan pucuk ''corpus spongiosum'' kang luwih gedhé mbentuk '''gathèl''' (endhas konthol/kepala kontol/palkon), kang dilindhungi kulit karan '''ikut''', kang tumraping wong diwasa bisa ditarik kanggo munculaké gathèl. Wewengkon ing ngisor pénis, papan nèmpèlé kulit, diarani ''frènulum''.
[[Gambar:Gray1158.png|jmpl|kiri|370px|Diagram anatomi pénis manungsa.]]
[[Urethra|Urèter]], minangka pérangan pungkasan saka saluran uyuh ''urinary tract'', ngliwati ''corpus spongiosum'', lan bukakané, diarani [[External urethral orifice (male)|meatus]] ({{pron-en|miːˈeɪtəs}}), dumunung ing pucuking gathèl. Iki minangka dalan uyuh lan mani nalika éjakulasi. [[Spérma]] diprodhuksi sajeroning pringsilan lan disimpen ing ''èpididymis''. Sajeroning éjakulasi, spérma disurung menyang ''vas deferens'', rong saluran kang ngliwati samburiné [[kandhung kemih|impes]]. Cuwèran ditambahaké déning ''sèminal vesicle'' lan disaluraké liwat saluran ''ejaculatory duct'' kang nggabung karo urèter ing sajeroning klanjer [[prostat]]. Prostat lan uga klanjer ''bulbourethral'' nambahi sèkrèsi, lan mani disemprotaké liwat pénis.
63.848

besutan