Gandasuli: Béda antara owahan

140 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
(Rujukan)
Tidak ada ringkasan suntingan
'''GondosuliGåndåsuli''' ikuhyaiku salah sawijisawijining [[tanduran]] hebral[[jamu]] singingkang anakalebet tengkeluwarga daerahtemu-temuan Jawautawi [[Zingiberaceae]]. Tanduran ikih wujudehiki kayahawujud rumpun sing rapet-rapet, duwure 1,5 -nganti 3 m, uwitegodhonge dibungkustememplek ana pelepah sik nyusun "pang semu"lan ora bercabangnyabang. Konon, asalAsal tanduran iki tengsaka tanahHimalaya India.terus Tengngetan daerahnganti Taiwan; hananging saiki wis sumebar tekan endi-endi. Ing Jawa, tanduran ikihiki ditandur dinggo tandurdijupuk kanggerimpang diambilkaro kembange.
 
Kembang gondosuligandasuli waranaewerni putihpethak, metuemetu tengsaka pucuk uwit lan; ambueambune wangi nyegrok kayadene [[mlathi]]. Kelopak kembange ikih ana loro, warnaewerni ijo lan wujudeawujud kerucut kaya kukusan. Mahkota kembang gondosuli jumlahecacahe papat, bentuke miripwujud kaya kupu-kupu lan nempel antara siji lan sejene. Kembang gondosuli samisok dipadhakke mawonkaro kembang kumis kucing.<ref>{{Cite book|url=https://www.worldcat.org/oclc/1040082743|title=Suta naya dhadhap waru : manusia Jawa dan tumbuhan|last=Santosa|first=Iman Budhi|isbn=9786026250421|location=Yogyakarta|oclc=1040082743}}</ref>
 
== Nami-nami Desadhesa ==
Aran "gandasuli" utawa "gondosuli" kerep dinggo jeneng desa, yaiku
Nami gondosuli sering ditemukaken teng nami-nami desa ingkang daerah Jawa Timur/Jawa Tengah/DIY, yaniku:
 
# Desa Gondosuli, [[Kecamatan Gondang, Tulungagung|Kecamatan Gondang,]] [[Kabupaten Tulungagung]].
# Desa Gondosuli, [[Pakuniran, Prabalingga|Kecamatan Pakuniran]], [[Kabupaten Probolinggo ]].
# Desa Gondosuli, [[Kecamatan Tawangmangu, Karanganyar|Kecamatan Tawangmangu]], [[Kabupaten Karanganyar]].
# Desa Gondosuli, [[Kecamatan Bulu, Temanggung|Kecamatan Bulu]], [[Kabupaten Temanggung]].
# Desa Gondosuli, [[Kecamatan Muntilan, Magelang|Kecamatan Muntilan]], [[Kabupaten Magelang]].
# Desa Gandasuli, [[Kecamatan Bobotsari, Purbalingga|Kecamatan Bobosari]], [[Kabupaten Purbalingga]].
# Desa Gandasuli, [[Kecamatan Brebes, Brebes|Kecamatan Brebes,]] [[Kabupaten Brebes]].
 
== Rujukan ==
 
 
<references /><br />
34

besutan