Présidhèn Républik Indonésia: Béda antara owahan

147 bèt wis ditambahake ,  1 taun kepungkur
owahan minor
(ganti isi, replaced: sadurunge → sadurungé (3), sing → kang (13))
(owahan minor)
{{Infobox official post|post=Presiden|insignia=Indonesian_Presidential_Seal_gold.svg|incumbent=[[Joko Widodo|Ir. H. Joko Widodo]]|image=Joko Widodo 2014 official portrait.jpg|imagesize=188px|incumbentsince=20 Oktober 2014|website={{URL|http://presidenri.go.id/|}}}}'''PrésidènPrésidhèn Indonésia''' (jeneng saka posisi resmi: PrésidènPrésidhèn '''Républik Indonésia''') kepala negara minangka sirah sakapradananing pamaréntah [[Indonésia]]. Minangka kepala negara, PrésidènPrésidhèn simboldadi simbul resmi ing negara Indonésia. Minangka kepala pamaréntahan, PresidenPrésidhèn dibantu déning '''wakil presidhènprésidhèn''' lan [[Mantri departemen|mantri]] ing kabinèt, ngemu daya [[eksekutif|èksekutif]] kanggo nindakaké pakaryan saka pemerintahpamaréntah ing dina-dinapadinané. PrésidènPrésidhèn (lan Wakil PrésidènPrésidhèn) dadimengku kanggojawatan suwéné 5 taun saben sak périodhe, lan sawisé iku bisa kapilih manèh ing kantorkalungguhan kang padha kanggo sak périodhe manèh.
 
== Panguwasa, kuwajiban, lan hak-hak ==
Panguwasa, kewajiban, lan hak-hak PrésidènPrésidhèn kalebu:
* Ngemu daya saka pemerintahpamaréntah miturut KONSTITUSIkonstitusi
* Ngemu kakuwasan paling dhuwur liwatlumantar [[Tentara Nasional Indonésia Angkatan Dharat|Tentara]], [[Tentara Nasional Indonésia Angkatan Laut|angkatan LautL]]<nowiki/>[[Tentara Nasional Indonésia Angkatan Laut|aut]] lan [[Tentara Nasional Indonesia Angkatan Udara|Angkatan Udhara]]
* Diajokaké Konsèp Hukum kanggo [[Dewan Perwakilan Rakyat|houseDhéwan sakaWakil WakilRakyat]] (DPR). PrésidènPrésidhèn kanggo tumindaknindakaké diskusidhiskusi lan disetujonidisarujuki saka konsèp hukum karodéning PARLEMENparlemèn lan pass BILL menyang HUKUM.
* Stipulate anggerAngger-Angger Pamaréntahan ing Lieu saka Hukum (ing kawigatenkawigatèn pasukan)
* Pesawat Saka Peraturan PemerintahPamaréntah
* Milih lan ngilangingowahi [[Kamentrian Indonésia|mantri]]
* Wara-wara perang, nggawé tentremtentreming negarinagara karoklawan negara-negara liyané karokanthi persetujuanpasarujukané PARLEMENparlemèn
* Nggawé liyané perjanjianprajanjèn internasional karokanthi persetujuanpasarujukané PARLEMENparlemèn
* Ngumumaké negara saka bebaya.
* Angkat utusané lan consulskonsulat. Ing ngangkat saka duta, PrésidènPrésidhèn saka anggit saka DPR
* Nampa panggonan seko saka utusané saka ing negara liyané karokanthi anggit saka DPR.
* Mènèhi clemency lan papan pemulihan karo manungsa waé kanggo wawasan saka [[Mahkamah Agung Republik Indonesia|Pengadilan Supreme]]
* Mènèhi pangapuranéng, amnesty lan penghancuran saka anggit saka DPR
1.564

besutan